Kiedy na zewnątrz plucha to znak, że czas na rozgrzewające napoje. Ciepły, aromatyczny kompot, herbata z dodatkami czy kawa zbożowa najlepiej orkiszowa z cynamonem i kardamonem. To niektóre propozycje dla poszukujących urozmaicenia dla herbaty z miodem.
Kompoty
W dobie kolorowych napojów i soków już prawie o nich zapomnieliśmy. A szkoda. Kompot to tradycyjny polski napój, będący odwarem z owoców, który ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Można robić przez cały rok. Podstawą mogą być jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny. Kroimy je w grube kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy. Do gotującego się kompotu dobrze jest dodać suszone owoce np. śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle, figi itp.
W chłodne dni warto pamiętać o rozgrzewających przyprawach. Do kompotu warto dodać np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe, które sprawią, że będzie on bardziej aromatyczny. Dla urozmaicenia smaku dodajemy także zioła, np. miętę, lipę, dziewannę lub rozmaryn. Można eksperymentować do woli, aby odnaleźć swój ulubiony smak. Gdy kompot jest zbyt kwaśny, można po ostygnięciu osłodzić go miodem lub melasą.
Kompot z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 8 szklanek wody
- kawałek kory cynamonu
- Imbir w kawałku
- 6 goździków
- 5 łyżek miodu
- Pół szklanki rodzynek
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki usuwając gniazda nasienne. Gotujemy w wodzie z rodzynkami i przyprawami przez ok. 40 minut. Kiedy kompot trochę ostygnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Herbata z pokrzywy z miodem i cytryną
Chociaż w zimie cieszyć się możemy jedynie suszoną pokrzywą, to i tak picie herbaty z pokrzywy przynosi wiele korzyści. Z powodzeniem może zastępować takie napoje jak kawa czy czarna herbata. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń, niezależnie od pory dnia.
Pokrzywa powinna być przygotowywana jako napar. Zioła należy zalać wrzątkiem i potrzymać pod przykryciem kilka minut. Osłodzona miodem z dodatkiem cytryny jest naprawdę pyszna i zdrowa.
Herbata z pokrzywy ma wiele właściwości. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zawiera dużo witamin (K, E, C i B1), fosfor, mangan, krzem i wapń. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto stymuluje układ odpornościowy do wzmożonej produkcji komórek odpornościowych.
Herbaty rozgrzewające
Rozgrzewające herbaty to doskonały pomysł na przemarznięcie.
Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i imbirem. Przyprawy te działają rozgrzewająco, a dodatkowo imbir łagodzi stany zapalne. Do naparów lepiej dodać świeży korzeń imbiru, który ma silniejszy aromat od imbiru sproszkowanego.
Aby wzbogacić smak herbaty można sięgnąć po cytrusy. Mogą być świeże lub suszone np. pomarańcze, cytryna, mandarynka, ananas.
Dla zwolenników naparów ziołowych, zimą polecane są mieszanki kwiatu lipy, suszonych owoców maliny i dzikiej róży oraz kwiatu czarnego bzu.
Przyprawy korzenne jak: imbir, cynamon, gwiazdki anyżu, goździki, kardamon, dodawane do napojów mają cenne właściwości. Wszystkie one rozgrzewają pobudzając krążenie, poprawiają apetyt i są pomocne w leczeniu przeziębienia. Są też dobrym źródłem antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.
Aby wydobyć z ziół to co najlepsze, czas parzenia musi być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej lub zielonej i wynosi średnio 10 minut.
Herbata czarna z dodatkami
- Dwie łyżki herbaty np. Earl Gray
- Pół pomarańczy ze skórką
- Kawałek imbiru wielkości kciuka
- 5-6 goździków
- Łyżka soku z cytryny
- Dowolny słód do smaku (miód, melasa, ksylitol, stewia)
Gotujemy wodę, umytą pomarańczę kroimy na ćwiartki, obieramy imbir i kroimy go na kawałki. Do dzbanka wsypujemy herbatę i goździki, zalewamy wrzątkiem (ok. 1 litr) po kilku minutach dodajemy pomarańczę, imbir, sok z cytryny, czekamy 2-3 minuty i słodzimy wedle uznania, mieszamy, serwujemy gorącą.
Do herbaty można dodawać inne składniki w zależności od upodobań, np.: suszoną żurawinę, cynamon, gwiazdka anyżu, 4-6 ziaren kardamonu.
Herbata zielona z cytryną i imbirem
- łyżeczka zielonej herbaty,
- skórka z cytryny ,
- plaster świeżego imbiru.
Składniki zalewamy wodą o temperaturze ok. 90° C (lekko przestudzona), parzymy pod przykryciem ok. 5 minut.
Kawa orkiszowa
Alternatywą dla klasycznej małej czarnej może być kawa orkiszowa. Cieszy się rosnącą popularnością podobnie jak inne produkty orkiszowe, jest gwarantem pozytywnego oddziaływania na szereg procesów zachodzących w organizmie człowieka. Jest szczególnie doceniana wśród osób zmagających się z nadciśnieniem oraz nadkwasotą, gdyż nie zawiera kofeiny. Jej delikatny łagodny smak i dobroczynne właściwości sprawiają, że może być spożywana przez dzieci. Kawa zbożowa to źródło polifenoli, które działają jak naturalne przeciwutleniacze. Ten aromatyczny napój z dodatkami nie tylko świetnie smakuje, ale również działa rozgrzewająco, poprawia nastrój, zapobiega zmęczeniu i poprawia wydolność organizmu. Dlatego delektujmy się pyszną kawą orkiszową, aby przygotować się na przeciwności zimowej aury.
Składniki:
- 1/2 litra wody,
- 1-2 łyżki stołowe kawy orkiszowej
- dwie szczypty sypkiego kakao,
- dwie szczypty mielonego cynamonu,
- dwie szczypty mielonego kardamonu,
- plasterek świeżego imbiru,
- parę kropli soku z cytryny,
Przygotowanie:
Kawę zalewamy wrzątkiem tak jak tradycyjną kawę mieloną, dodajemy wszystkie dodatki i przecedzamy przez sito.