Przekonują, że są zdrowsi, szczuplejsi i żyją średnio 10 lat dłużej niż mięsożercy. Powodów, dla których przeszło 420 mln ludzi na całym świecie nie je mięsa, jest wiele. Liczne badania naukowe potwierdzają, że dieta wegetariańska zapewnia ochronę przed licznymi chorobami.
Wegetarianizm wbrew wielu opiniom to nie moda, którą wymyślili celebryci. Narodził się 2000 lat p.n.e. na terenie obecnych Indii. Mimo to ciągle postrzegany jest jako fanaberia i nieodpowiedzialność, szczególnie kiedy bezmięsna dieta dotyczy kobiet w ciąży i dzieci. W 2003 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków, niezależna, niewegetariańska, państwowa instytucja stwierdziła, że „prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie rozwoju, włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży”. Podobną opinię wyraziły brytyjski NHS (odpowiednik polskiego NFZ) i Canadian Paediatric Society (CPS).
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, profesor dr hab. Mirosław Jarosz nie ma wątpliwości, że ryzyko zachorowania na raka (i wiele innych chorób) zależy od naszego stylu życia. Szacuje się, że nieprawidłowa dieta (zwłaszcza wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i cukrów prostych) oraz nadwaga aż w 30-70 proc. odpowiadają za powstawanie nowotworów. Codzienne spożywanie 1-3 porcji owoców i warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania o 14 proc., podczas gdy spożywanie więcej niż pięciu porcji warzyw i owoców dziennie ogranicza takie ryzyko już o 36 proc. i więcej.
Według raportu CBOS wegetarianizm postrzegany jest przez 41 proc. Polaków jako niezdrowy sposób odżywiania. Dlaczego nie ma on najlepszej sławy? Bo tak zostaliśmy wychowani i dorastaliśmy w przeświadczeniu, że aby mieć zdrowe zęby i silne kości, trzeba jeść mięso i pić mleko. Nadmierne jedzenie mięsa w polskich domach wynika z głęboko zakorzenionej tradycji, z przekonania o jego zdrowotnych zaletach, ale i jest często oznaką dobrobytu. Kolejne pokolenia wyrastały w przekonaniu, że prawidłowo zbilansowana dieta musi zawierać duże ilości białka zwierzęcego. Nasze mięsne przyzwyczajenia doczekały się czasów, w których negatywne skutki konsumpcji mięsa przybierają na sile. Wiele badań wskazuje na ich związek z rosnącą liczbą chorób serca i nowotworów.
Codziennie blisko 100 osób w naszym kraju umiera z powodu zawału serca. Każdego dnia lekarze wykrywają nowotwór u 300 Polaków, a w Polsce żyje blisko 360 tys. osób z chorobą nowotworową rozpoznaną w ciągu ostatnich pięciu lat.