Wiosenne czy letnie spacery można połączyć ze zbieraniem roślin, które są naturalnym źródłem zdrowia. Jedną z nich jest pokrzywa, która właśnie teraz ma najwięcej właściwości prozdrowotnych. Pokrzywa – bardzo zdrowa a niedoceniana.
Z niewielkiej ilości pokrzywy warto zaparzyć herbatkę pokrzywową. Przyrządzona z cytryną i osłodzona miodem lub melasą smakuje wyśmienicie. Większą ilość pokrzywy można wysuszyć, aby w zimie cieszyć się jej smakiem.
Pokrzywę zbiera się od maja do września zrywając pędy przed kwitnieniem i tylko wierzchołki do ok. 30 cm długości. Pokrzywę najlepiej suszyć bez dostępu światła, powinna być rozrzucona luźno, bowiem zlepiona łatwo się zaparza i brunatnieje. Dobrym miejscem są suche i czyste strychy. Po wysuszeniu liście pokrzywy powinno zapakować się w torby papierowe i przechowywać w suchym pomieszczeniu.
Sok z pokrzywy
Na wzmocnienie zaleca się (szczególnie teraz w okresie zmęczenia wiosennego) picie co dzień (przez 2 tygodnie) soku ze świeżych liści pokrzywy. Aby wzmocnić organizm, wyrównać niedobory wystarczy picie przed śniadaniem łyżki soku przez okres dwóch tygodni.
Właściwości soku z pokrzywy znane są od setek lat. Wpływa on w wyraźny sposób na przemianę materii dostarczając witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych. Znajdziemy w nim: wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, potas, jod, sód oraz witaminy: A, K, B2, C.
Pokrzywa wypłukuje toksyny z organizmu uważana jest za roślinę ,,czyszczącą krew”. Zarówno liście jak i korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie tętnicze krwi co wynika z ich działania moczopędnego. Dziś wiadomo, że roślina ta nie ustępuje preparatom żelaza w krwiotwórczym działaniu przy leczeniu anemii, przy krwawieniach, w stanach osłabienia, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pokrzywa wykorzystywana jest m.in. jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy, spowalnia rozwój przerostu prostaty. Pokrzywa ma też doskonały wpływ na układ trawienny. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii.
Sok z pokrzywy można zrobić w domowych warunkach. Najłatwiej wycisnąć go wyciskarką do soków. W sokowirówce trudno jest to zrobić. Przy braku wyciskarki świeże ziele trzeba zmielić przez maszynkę i zalać do połowy przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na osiem godzin. Następnie odcedzić, a z masy roślinnej wycisnąć sok. Wyciśnięty sok należy przechowywać w ciemnym szklanym naczyniu w lodówce.
Napój pokrzywowy
Z pokrzywy można zrobić pyszny napój. Do urządzenia miksującego (np. Thermomix) wrzuć liście pokrzywy, kilka kostek lodu, cytrynę, miód lub melasę. Można dodać natkę pietruszki (napój jest jeszcze smaczniejszy). Zmiksować na klarowny napój. Zielony, ale słodki smakuje również dzieciom.
Nalewka pokrzywowa
Na bóle reumatyczne przez zielarzy polecana jest nalewka z pokrzywy.
[dropcap style=”round”]Przygotowanie:[/dropcap]
5 dużych łyżek suchych liści pokrzywy zalać 1/4 litra spirytusu i odstawić na 10 dni. Po tym czasie nalewkę trzeba wcierać raz dziennie w bolesne miejsca.
Mówi się, że to zdrowo popiec się pokrzywą. I są na to dowody. Istnieją doniesienia pokazujące, iż ukłucia pokrzywy mają działanie przeciwbólowe w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Podrażnianie skóry w okolicach niedomagających stawów pomaga z powodu poprawienia krążenia i usuwa w ten sposób toksyny odpowiedzialne za choroby reumatyczne.
Pokrzywowe SPA
Ponieważ pokrzywa dostarcza sporej ilości krzemionki, masę pozostałą z robienia soku można z powodzeniem wykorzystać do kąpieli oraz maseczek fundując sobie tym samym darmowe SPA. Ziele to świetnie działa na włosy. Sok z pokrzywy można wcierać we włosy po umyciu i przemywać skórę twarzy i szyi. Naparem z pokrzywy warto przepłukiwać włosy po umyciu w celu ich odżywienia i wzmocnienia. Pokrzywowe przetwory skuteczne w walce z łysiną były domeną dawnych zielarzy.
To się je – pomysły na dania z pokrzywą
Pokrzywę w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów:
- zupa pokrzywowa– kilka dużych garści młodych liści pokrzywy dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem, odsącz, a potem uduś na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie uduszoną pokrzywę zmiksuj i dodaj do wywaru z włoszczyzny (w proporcji pół na pół). Wszystko ugotuj i zagęść mąką. Zupę najlepiej przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać z połówką jajka na twardo.
- duszona z czosnkiem na oliwie – jako dodatek do makaronu (lub mix ze szpinakiem)
- jako dodatek do jajecznicy
- składnik sałatek wiosennych (należy wcześniej sparzyć pokrzywę, aby pozbyć się „mikrożycia” na jej liściach)
- drobno pokrojona – jako „zielenina” na kanapki