4 porcje
- Quinoa lub kasza jaglana 200 g ( 1 szklanka)
- Brzoskwinie 2 szt.
- Cukier trzcinowy 2 łyżeczki
- Masło 20 g
- Pestki słonecznika 100 g
- Szałwia kilka listków
- Sok jabłkowy 250 ml
- Woda 250 ml
Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukana wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając.
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestki, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić do niego kilka listków świeżej szałwi i brzoskwinie. Przesmażyć je delikatnie. Dodać brązowy cukier i smażyć aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię ułożyć na quinoi, polać sosem który wytworzy się w trakcie smażenia, obsypać prażonymi pestkami słonecznika.