Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgać po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Marka Zagrodowy proponuje kreatywne podejście do kurczaka – warto skusić się i spróbować!
Uwielbiamy smak kurczaka i sięgamy po niego podczas różnych okazji, dlatego dania z drobiu są na stałe wpisane do menu dzieci i dorosłych. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. By potrawy z kurczakiem były naprawdę smaczne, warto wybierać mięso najwyższej jakości i z pewnego źródła. Kurczak Zagrodowy swoją jakość zawdzięcza metodom chowu zbliżonym do naturalnych, z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje mu się antybiotyków i żywiony jest wyłącznie karmą roślinna bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych.
Korzystając z takiej bazy, wprowadzając do kuchni odrobinę fantazji, można przyrządzić drób w zupełnie nowy sposób i odkryć jego nowe walory smakowe! Do przygotowania wyśmienitych dań z Kurczakiem Zagrodowym wykorzystujemy m.in. owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię oraz szparagi, na które trwa obecnie sezon. Smak przygotowanych potraw urozmaicą dodatki w postaci kolorowych ziemniaków, kuskusu czy makaronu. Takie fantazyjne receptury kuszą bogactwem oryginalnych smaków i aromatów. Warto je wypróbować, by wzbogacić codzienne menu, na nowo zasmakować w daniach z drobiu i zaskoczyć kulinarną fantazją rodzinę oraz gości.
Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
Składniki:
- Udka z kurczaka Zagrodowego 4 szt.
- Olej rzepakowy 1,5 l
- Masło klarowane 500 g
- Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
- Sól gruboziarnista
Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.
Składniki:
- Pomarańcza 2 szt.
- Limonki 2 szt.
- Grapefruit 1 szt.
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
- Rzodkiewka kilka sztuk
- Szczypiorek
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
Składniki:
- Ziemniaki kolorowe 16 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Kiełki groszku cukrowego
- Sól
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.
Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.
Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
Składniki:
- Piersi z Kurczaka Zagrodowego 4 szt.
- Tymianek świeży
- Rozmaryn świeży
- Cytryna 2 szt.
- Sól i pieprz
- Oliwa wędzona
- Masło klarowane
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
Składniki:
- Kuskus 200 g
- Sok z cytryny
- Sól
- Olej rzepakowy
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
Składniki:
- Bazylia 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Bulion drobiowy 400 ml
- Masło 1 łyżka
- Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.
Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego
Składniki:
- 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie, czosnku, tymianku, soli oraz pieprzu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
- 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
- 100 g sera pleśniowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu papardelle
- 200 ml śmietany 36%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g sera parmezan w płatkach
- garść posiekanych pomidorów suszonych
- gałka muszkatołowa
- pęczek zielonych szparagów
- pieprz biały mielony, sól
Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.