W końcu nadszedł sezon na truskawki! Ale być może już przejadły ci się truskawki ze śmietaną? A może po prostu chcesz wypróbować czegoś nowego z truskawkami? Oto cztery sposoby przygotowywania tych smacznych sezonowych owoców, o których być może nie wiedziałaś.
Mus z pieczonych truskawek
Truskawki nie tylko możesz zapiec z ciastem, ale też zrobić z nich mus w piekarniku, który wykorzystasz do wielu potraw. Pieczone truskawki będą tak samo słodkie, jakbyś je zmiksowała, ale po wyciągnięciu z piekarnika będą miały jeszcze bardziej soczystą konsystencję.
Jak zarobić pieczony mus z truskawek? Do żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem (dla łatwiejszego czyszczenia) wrzucić pół kilograma obranych i przepołowionych truskawek z 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką cukru brązowego lub 2 łyżkami miodu. Piecz przez 20–30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Tak przygotowany mus, po ostygnięciu, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Otrzymasz idealny dodatek do twarogu, jogurtu lub polewy do lodów.
Truskawki do dań wytrawnych
To, że truskawki są słodkie, nie oznacza, że nie można ich używać w pikantnych czy słonych potrawach. Możesz chociażby przygotować doskonałą marynatę z truskawkami do dań z kurczaka i ryb: w garnku podgrzej 1 litr wody, 2/3 szklanki octu balsamicznego (lub innego octu, który masz w kuchni), 3 łyżki brązowego cukru i pół łyżki soli. Podgrzewaj aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Jak mikstura trochę ostygnie, dodaj pół kilograma obranych i pokrojonych na pół truskawek. Przelej do słoika, dodaj ziarna pieprzu i ulubione zioła, na przykład kolendrę lub rozmaryn. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowaną marynatę możesz wykorzystać do marynowania mięsa na grilla lub steku z łososia – pycha!
Nadziewane truskawki
Tak! Te duże doskonale się do tego nadają. Jeśli twoim dzieciom już znudziły się truskawki lub właśnie szykujecie przyjęcie urodzinowe, możesz zrobić pyszny deser: ostrożnie wydrąż truskawki nożem do obierania lub drylownicą. Środek, najlepiej za pomocą rękawa kuchennego, wypełnij bitą śmietaną z kroplą ekstraktu migdałowego. Posyp płatkami migdałów lub wiórkami kokosa. Zamiast bitej śmietany możesz użyć schłodzonego sera mascarpone lub ricotty. A wydrążoną część z truskawek możesz wykorzystać do sorbetu.
Truskawki do smarowania kanapek
Pomysł na śniadanie lub farsz do naleśników? Wymieszaj garść pokrojonych w kostkę truskawek (lub zmiksowanych) z ulubionym serkiem śmietankowym. Umieść w pojemnikach i schłodź w lodówce. Używaj ich do tostów, naleśników, gofrów, herbatników lub bułeczek!
Smacznego!
Magdalena Zaporowska