Soczyste rzodkiewki, młode marchewki, botwinka, rzeżucha i zielony szczypiorek – to prawdziwe źródło wielu witamin. W najbliższą sobotę, 16 marca w Wola Parku, odbędą się kolejne warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher, trenerką kuchni zero waste. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wybrać najlepsze nowalijki, gdzie je kupować i co robić, by dłużej zachowały świeżość.
Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu „WarsztatujeMY”, promującego idee zero waste i upcyklingu. W każdą trzecią sobotę miesiąca w Wola Parku odbywają się warsztaty kulinarne, podczas których pokazywane są efektowne przepisy, wykorzystujące najczęściej wyrzucane produkty spożywcze. Zajęcia prowadzi Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
Motywem przewodnim marcowej odsłony wydarzenia będą nowalijki. Te zdrowe, młode warzywa dojrzewają bez pośpiechu, w swoim naturalnym tempie i są źródłem niezbędnych dla organizmu witamin – szczególnie ważnych po sezonie zimowym. Uczestnicy warsztatu pod czujnym okiem trenerki przygotują roladki z chrupiącymi warzywami, chłodną zupę z mary-nowanymi rzodkiewkami i sałatą oraz miętowe carpaccio z kalarepą.
Zajęcia odbędą się w trzech turach o godzinie 11:00, 13:30 i 16:00. Równocześnie, w godzinach od 12:00 do 19:00 dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach plastycznych, podczas których będą wykonywać zwierzątka z papieru, wykorzystując rolki po papierze toaletowym.
Wszystkie zajęcia są bezpłatne, na zajęcia kulinarne wymagana jest wcześniejsza rejestracja za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie internetowej:
http://wolameeting.agencjasil.pl/. Warsztaty odbędą się na poziomie 1 Wola Parku, w okoli-cach sklepu TK Maxx.
Patronami medialnymi cyklu są portale www.ulicaekologiczna.pl, www.newsgastro.pl, www.papaja.pl, a Partnerem wydarzenia sklep Home&You.