- Nie wolno pić alkoholu, napojów słodzonych i gazowanych oraz mocnej kawy i herbaty.
- Posiłki należy urozmaicać. Niestety, nie ma takiego produktu, który zawierałby wszystkie składniki odżywcze. Im bardziej zróżnicowany posiłek, tym lepiej dla matki i płodu.
- Pieczywo jasne warto zastąpić ciemnym. Chleb żytni razowy ma blisko cztery razy więcej składników mineralnych niż pieczywo pszenne.Jest także bogatszy w błonnik.
- Wskazane jest zwiększone spożycie mleka i produktów mlecznych, ponieważ zawierają wapń, witaminy z grupy B i pełnowartościowe białko.
- Trzeba pamiętać o prawie dwukrotnym zwiększeniu ilości żelaza w diecie (mięso, drób, chude gatunki wędlin, buraki). Aby lepiej się wchłaniało, powinno się je spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, jak np. natka pietruszki, papryka, sok z dzikiej róży.
- Warto wprowadzić przynajmniej dwa razy w tygodniu ryby.Są one świetnym źródłem wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zaleca się dodawanie do surówek olejów roślinnych – przynajmniej łyżkę stołową dziennie. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E.
- Można jeść do 1 kg warzyw i owoców dziennie. To najlepsze źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
- Należy pić dziennie do 2 l wody niegazowanej, niskosodowanej – unikniemy zaparć.
Jakość, a nie ilość – propozycje posiłków
Śniadanie:
Bułka grahamka z masłem, twarożek (60 g) z dżemem niskosłodzonym (2 łyżki), szklanka słabego naparu herbaty
Drugie śniadanie:
Sałatka owocowa (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia) z płatkami owsianymi (2 łyżki) i jogurtem naturalnym (130 g) oraz łyżeczką miodu, napar z mięty
Obiad:
Krem z pomidorów (250 ml), duszona wołowina z kaszą jaglaną i surówką z selera (150 g), sok pomarańczowy (200 ml)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe (100 g) ze szklanką kawy zbożowej z mlekiem
Kolacja:
Kurczak (80 g) na świeżych liściach szpinaku, z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią, skropione oliwą czosnkową, 2 grzanki z pieczywa żytniego, filiżanka słabego naparu herbaty