Składniki:
• 6 średnich buraków
• 1 duża główka czosnku
• 3 kromki razowego żytniego chleba
• 1 średni strączek papryczki chili
• 2 cm korzenia imbiru
• 2 gwiazdki anyżu
• 10 goździków
• łyżeczka nasion kopru włoskiego
• pół pęczka świeżej kolendry
• 2 łyżki soli
• 1 łyżka cukru
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do 3-litrowego słoja. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), papryczkę chili przekrajamy wzdłuż na pół, dorzucamy do buraków. Imbir kroimy w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu układamy kromki razowego chleba. Cukier i sól mieszamy z 3 litrami przegotowanej chłodnej wody i zalewamy nią zawartość słoja. Przykrywamy go lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Będzie prawie tak samo pysznie.