Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki zmielonych w młynku do kawy łupin babki jajowatej
- ok. 500 ml wody
- 10 g drożdży
- łyżka syropu z agawy lub cukru trzcinowego
Mąkę gryczaną, ryżową, sól i łupinę babki jajowatej mieszamy w misce. Dodajemy wodę i roztarte (w małej miseczce lub kubku) drożdże z syropem. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie kleiste ciasto. Odstawiamy je na 20 minut. Następnie wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Powinno mieć konsystencję podobną do zwykłego ciasta drożdżowego – być elastyczne, ale jednocześnie miękkie i lekko klejące.
Przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką gryczaną. Dzielimy na równej wielkości kawałki.
Podsypując mąką, formujemy z nich kulki (możemy je również obtoczyć w maku, sezamie, czarnuszce etc.).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i czekamy, aż wyrosną (ok. 30-40 minut). Podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy z termoobiegiem na złotobrązowy kolor.
Najlepiej smakują świeżo upieczone. Następnego dnia przecinamy je na pół i podpiekamy na suchej patelni…