Składniki:
- 8 arkuszy papieru ryżowego • 100 ml soku z buraków
- garść kiełków rzodkiewki • garść kiełków brokuła
- garść kiełków słonecznika • mały pęczek szczypiorku
- 3 ugotowane lub upieczone średnie burak
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Papier ryżowy namaczamy w soku z buraków tak, aby zmiękły i był plastyczny. Odsączamy z nadmiaru płynu.
Na połowie każdego arkusza układamy mieszankę kiełków i buraka pokrojonego na zapałkę. Smarujemy łyżką sosu jogurtowo-majonezowego, posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem i zwijamy roladkę. Gotową kroimy na 4 lub 6 części i podajemy ustawione pionowo na talerzu.