W przeszłości był kojarzony przede wszystkim z prostą, niewyrafinowaną kuchnią, ale to przekonanie pomału odchodzi do lamusa. Bób staje się ważnym elementem wyszukanych dań, sałatek, a nawet past wykorzystywanych do smarowania pieczywa. Nic dziwnego. Bób to jedno z najbardziej odżywczych warzyw świata.
Bób jest także jednym z najstarszych warzyw świata. W polskiej kuchni obecny od czasów dawnych Słowian, ludzkości towarzyszy od starożytności. Szeroki zasięg występowania bobu wskazuje, że roślina ta jest ponadnarodowa. Gdy bób na dobre zadomowił się w Egipcie i na Bliskim Wschodzie, poprzez wymianę handlową wyruszył do Europy, docierając na tereny naszego kraju. Średniowieczna Europa uznawała bób za pokarm pospólstwa, głównie dzięki jego ogólnej dostępności.
Bób uważany jest za roślinę niezwykle wytrwałą. Bo zniesie dużo, by nie powiedzieć – wszystko. Urośnie byle gdzie, przetrwa suszę i deszcze. Wielką suszę na Sycylii przetrwał tylko bób, pozwalając uniknąć mieszkańcom śmierci głodowej.
Grecy spożywali bób w ogromnych ilościach. Polacy z jakichś powodów zapomnieli o jego zaletach., których jest naprawdę wiele:
Białko
Bób, podobnie jak inne warzywa z rodziny strączkowych, zawiera znaczą ilość białka, dzięki czemu łatwo wpisuje się w rolę zamiennika dla mięsa, ryb czy jaj. Jakie wartości odżywcze ma bób? Bób ma wysoką wartość odżywczą, wartość kaloryczna 100 g to około 66 kcal. Zawiera 4,1%białka, 7,1% węglowodanów,0,6% tłuszczu, 4,2% błonnika, witaminy z grupy B, witaminę C, a także fosfor, wapń, magnez, sód.
Błonnik
Błonnik znajdujący się w bobie nadaje mu właściwości oczyszczające jelita, wyzwalając je od złogów kałowych i substancji toksycznych, np. metali ciężkich, kwasów żółciowych. Dzięki temu błona śluzowa ma krótszy czas ekspozycji na związki dla niej szkodliwe. Można więc powiedzieć, że bób szczotkuje jelita, co pozwala zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a także ułatwia regularne wypróżnianie. Bób stosowany był również w medycynie ludowej. Dawniej przy bólu pojedynczego zęba zalecano okładać policzek mąką bobową.
Spożywania bobu nie zaleca się osobom chorującym na dnę moczanową, mającym problemy z nerkami oraz cierpiącym na zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Jak jeść bób?
Bób może być z powodzeniem składnikiem wielu potraw. W kuchni przyrządzimy z niego kotlety, zupę z bobu, pierogi, użyjemy do sałatki czy pasty. Ugotowany bób można polać masłem, tartą bułką, skropić oliwą z oliwek wymieszaną z solą lub z ziołami. Można podać bób ugotowany z sokiem z cytryny, niewielką ilością oleju, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Zjadając bób, trzeba pamiętać, że skórka bobu zawiera największą ilość witamin.