Brigadeiros, uznane przez kulinarny magazyn „Saveur” za najbardziej pożądany smak świata, to słodkie czekoladowe kulki (brazylijskie trufle) o konsystencji krówek ciągutek.
Jedna z legend o narodzinach tego przepisu głosi i powstał on w 1940 by wspomóc w kampanię prezydencką Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza. Koniec jest słodko gorzki- Gomes wybory przegrał a czekoladowe brigadeiros pozostały i stały się ulubioną słodkością wśród brazylijczyków, bez nich nie może się obyć żadna impreza urodzinowa, rodzinna etc i są najlepsze na złamane serce.
By przygotować Brigadeiros potrzebujemy:
- 1 puszkę słodzonego mleka skondensowanego
- 3 duże łyżki kakao
- 1 łyżkę masła
- szczyptę soli
W garnku podgrzewamy i mieszamy razem wszystkie składniki (jest też opcja żeby rozpuścić kakao osobno w odrobinie wody tak by powstał gęsty krem i dopiero wtedy dodać go do pozostałych składników ale wydłuża on trochę proces gotowania masy i dużo nie wpływa na końcocy efekt). Na początku dobrze jest mieszać trzepaczką tak aby wszystkie składniki (zwłaszcza) kakao się dobrze rozpuściły, później możemy zmienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę którą łatwiej będzie mieszać coraz gęstszą masę. Masę na brigadeiros gotujemy powoli cały czas mieszając (zwłaszcza podczas ostatnich 10 minut) około 20-30 minut-to w zależności.
Gotować aż do momentu, gdy masa stanie się na tyle gęsta, by podczas mieszania było widać spód garnka (a uformowane pózniej brigadeiros trzymały swój kształt).
Następnie odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy całość ostygnie i stwardnieje, nabieramy masę łyżeczką lub natłuszczonymi masłem (lub mokrymi od wody) dłońmi i formujemy małe kuleczki, tu pomoc małych dłoni jest bardzo przydatna;) i obtaczamy je w posypce. Ta najbardziej popularna w Brazylii i klasyczna to czekoladowa ale wszystko zależy od nas: drobno posiekane orzechy, wiórki kokosowe, drobno starta czekolada lub kolorowe cukrowe posypki to tylko niektóre propozycje..
Każde brigadeiro wkładamy w papilotkę i gotowe.. ciekawe kto się oprze takiej pysznej pokusie:)
Brasil on the plate to polsko- brazylijska para która spotkała się parę lat temu w kuchni i już tak pozostało:) Razem tworzą Brasil on the plate gdzie przygotowują, serwują i szerzą brazylijską kuchnię.
Brazylijska kuchnia to tygiel wielu, wielu kultur i historii…cóż w kraju większym niż Europa jest wiele do spróbowania i zobaczenia.
Brasil on the plate przynosi tę kuchnię dla wszystkich ciekawych nowych smaków a także dla tych którzy tęsknią za tymi znanymi im smakami (pra matar a saudade – jak po portugalsku się mówi „żeby zabić tęsknotę”)