15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Brzoskwinia vs. nektaryna – czym się różnią?

Magdalena Zaporowska
5 maja 2020

Jedni wolą brzoskwinie, drudzy nektaryny. Smakosze tych soczystych owoców uważają, że nektaryny są bardziej soczyste i słodsze od brzoskwini (lub odwrotnie). Ale prawda jest taka, że różnica tkwi wyłącznie w skórce… Okrywamy tajemnicę rywalizacji brzoskwini z nektarynką!

Jaka jest różnica między brzoskwinią a nektarynką?

Niespodzianka!  Nektaryna w rzeczywistości jest odmianą brzoskwini, a jedyna różnica jest taka, że ma gładką skórę w porównaniu do aksamitnej brzoskwini. Naukowcy przez długi czas nie mogli odkryć, dlaczego nektarynka nie ma charakterystycznego dla brzoskwiń omszenia. Okazało się, że jeden mały gen recesywny powstrzymuje ją od bycia brzoskwinią zwyczajną…

Ale jakie to ma właściwie znaczenie?

Charakterystyczna skóra brzoskwini zwyczajnej ma ochronną warstwę omszenia, która często jest usuwana przed zrobieniem dżemów lub pieczeniem ciast, ponieważ może być twarda po przygotowaniu. Skóra nektaryny jest nieco cieńsza i gładka, dlatego lepiej nadaje się na przykład do ciast lub tart – możesz uniknąć obierania skóry.

Poza tym tak naprawdę nie ma żadnej różnicy!  Kiedy owoce są w pełni dojrzałe, w szczycie sezonu (czyli w lipcu i sierpniu), zarówno brzoskwinie, jak i nektaryny mają soczysty miąższ z miodową słodyczą i są tak samo pyszne na surowo czy to w sałatce lub innej potrawie, czy po prostu jako zdrowa przekąska.

Niezależnie od tego, który owoc wybierzesz, zanim kupisz brzoskwinie lub nektaryny, powąchaj je. Najsmaczniejsze owoce powinny mieć intensywny słodki zapach, dojrzałe natomiast nie powinny być też ani za miękkie, ani za twarde. Unikaj tych owoców, które mają plamy lub nadmiernie zielonkawy odcień w pobliżu łodygi – mogą być zepsute.

Przepis na smoothie z brzoskwiniami

1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1/2 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
1 szklanka świeżych brzoskwiń
laska wanilii (do smaku)
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka miodu

Porcja: 1 smoothie
Czas przygotowania: 6 minut
Kalorie: 186 kcal

Mleko migdałowe, jogurt grecki, startą wanilię (wg upodobań), przyprawy i miód dodaj do blendera. Miksuj przez około 20-30 sekund, aż składniki zostaną wymieszane. Następnie dodaj brzoskwinie i miksuj przez kolejne 60-90 sekund lub dłużej, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dosłodź kolejną łyżeczką miodu.

Magdalena Zaporowska