Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Ma dużo łatwo-przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe. W połączeniu z mlekiem roślinnym , zdrowym olejem kokosowym i owocami, budyń stanowi doskonałą, zdrową przekąskę dla dzieci i rodziców.
Składniki na Budyń jaglany z musem owocowym – bez glutenu, wegański.
- kasza jaglana
- mleko roślinne
- olej kokosowy
- ekstrakt waniliowy
- syrop klonowy/syrop z agawy/ xylitol
Gotujemy kaszę w mleku roślinnym do momentu aż wchłonie większość płynu. Dodajemy olej kokosowy (najlepiej bezwonny). Jeżeli budyń jest za mało słodki, możemy użyć któregoś z naturalnych słodzików (pkt.5). Miksujemy na gładką masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Czekamy aż masa zastygnie. Po zatygnięciu polewamy musem z owoców sezonowych (na zdjęciu przecier cassis) lub posypujemy świeżymi owocami.
————————
Sweet&Dry locally homemade to rodzinna inicjatywa piekarniczo-cukiernicza. W swojej ofercie posiadamy głównie wypieki słodkie i słone. Ciasta, tarty, torty, bezy desery. Ponieważ jesteśmy zwolennikami zdrowego trybu życia, znajdziecie u nas ciasta bezglutenowe, wegańskie, bez cukru. Składniki do wypieków pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Więcej informacji o nas i naszych wypiekach na FB: Sweet & Dry Locallyhomemade
Dziewczyny są kolejnymi wystawcami Slow Marketu – slow foodowego targu kulinarnego. Możecie poznać je osobiście nad Wisłą (przy pomniku Syrenki, przy klubie Plac Zabaw) w weekendy od 11:00 do 19:00.