Składniki na 60 kuleczek:
250 g orzechów włoskich
250 g migdałów
250 g cukru pudru
3 białka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie: Orzechy i migdały zmielić na mączkę, cukier puder przesiać przez gęste sitko. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 5-6 łyżek piany odłożyć do posmarowania ciasteczek, do reszty wsypać orzechy, migdały, cynamon i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Z ciasta toczyć w dłoniach kulki wielkości orzechów włoskich (najlepiej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie – kulki nie będą się wtedy kleiły do rąk). Odkładać na blachę, nie spłaszczając. 2-3 blachy przykryć arkuszami papieru do pieczenia, rozłożyć ciasteczka. Posmarować je grubo odłożoną pianą, część przybrać połówkami orzechów lub pestkami dyni. Piec przez 18-20 min. w 150 st. Ostudzić na kratce kuchennej. Można przechowywać przez dłuższy czas w metalowej puszce lub szczelnym szklanym słoju na ciastka.
Przepis od autorów zaprzyjaźnionego portalu www.zwegowani.pl