Składniki:
- 1 szklanka pełnego mleka
- 5 łyżek masła
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 jajka (roztrzepane)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanych suszonych moreli
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 4 szklanki mąki
Glazura: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka i łyżeczką cukru
Przygotowanie:
W niewielkim rondlu podgrzej mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową. Mieszaj od czasu do czasu. Przelej do miski i odstaw do ostygnięcia. Wbij jajka. Wsyp drożdże do szklanki ciepłej wody i odstaw na 15 min, dopóki nie pojawi się piana. Następnie wlej do mikstury mlecznej, dodaj sól i bakalie. Energicznie wymieszaj mąkę, dodając po jednej szklance, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Zagniataj je przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieść ciasto w natłuszczonej misce i odstaw, aż podwoi wielkość (ok. 1 godz.). Wysmaruj formę masłem. Ponownie zagnieć ciasto, uformuj je w kulę i umieść w formie. Pozwól mu wyrastać, aż będzie miękkie w dotyku i ponownie podwoi swoją objętość (kolejna godzina). Nagrzej piekarnik do 180 st. Ciasto posmaruj glazurą i posyp cukrem (opcjonalnie). Piecz ok. 30-45 minut, wystudź.