Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 kopiaste łyżki kwaśnego dżemu (porzeczkowego lub wiśniowego)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
Dodatki: 1 szklanka drobno posiekanych migdałów, 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki umieść w jednej misce, wymieszaj. Płynne wlej do drugiej miski i krótko miksuj. Zawartość suchej miski przesyp do mokrej i dokładnie zmiksuj całość. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem – zawartość po wylaniu ma sięgać 3/4 wysokości formy. Piecz przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (Inspiracja: buszujacawkuchni.pl)