Wciąż takie samo, mało odżywcze i zbyt mało atrakcyjne, aby konkurować z drożdżówką czy batonem ze sklepiku. Wielu rodziców dzieci szkolnych przestaje robić śniadanie do szkoły, gdy okazuje się, że samodzielne dziecko jakoś sobie radzi zaopatrując się w szkolnym sklepiku. Tylko, że w nim dzieci zwykle wybierają produkty z dużą zawartością cukru, soli i konserwantów. Odżywcze drugie śniadanie w szkole to ważny składnik pożywienia dorastającego dziecka , dlatego warto podjąć próby przygotowywania go w domu.
Dzieci w wieku szkolnym mają już swoje ulubione smaki, przyzwyczajenia kulinarne, a ich zmiana czy kształtowanie jest w tym wieku trudne, ale nie niemożliwe. Jeżeli jednak przekonanie dziecka do zmiany i rozszerzenia menu nie powiodą się warto zadbać o to, aby w śniadaniówce dziecka znalazły się np. ulubione owoce (również suszone),orzechy czy migdały. Orzechy i migdały zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę E i C, a także magnez, który – jak dowiodły badania – jest uczniom niezbędny, bo m.in. wzmacnia nerwy i mięśnie oraz poprawia koncentrację.
Przedstawiamy kilka sprawdzonych patentów na śniadanie do szkoły:
Kanapka z pełnoziarnistego chleba zamiast pszennej kajzerki
Unikajmy pszennych kajzerek – pszenica ma wysoki indeks glikemiczny, co znaczy, że po jej zjedzeniu szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Równie szybko jednak spada, przez co dziecko na kolejnej przerwie znów będzie głodne. A z czym robi kanapki do szkoły, aby było zdrowo, kolorowo i smacznie? Polecamy masło orzechowe i paprykarz warzywny domowej roboty.
Przepis na masło orzechowe – http://www.egaga.pl/domowe-maslo-orzechowe/
Przepis na paprykarz – http://www.egaga.pl/paprykarz-warzywny/
Jeśli nie kanapka to co?
Czasem, aby konkurować z batonami ze szkolnego sklepiku trzeba wymyśleć coś naprawdę pysznego. Takim zdrowym i smacznym pomysłem na szkolne śniadanie jest granola z jogurtem naturalnym. Choć brzmi tajemniczo jej zrobienie nie wymaga wiele wysiłku. Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców z dodatkiem miodu. To propozycja dużo smaczniejsza i zdrowsza od kupowanych w sklepie gotowych musli, ponieważ nie zawiera żadnych dodatków, a co najważniejsze można ją zrobić według własnych upodobań używając ulubionych składników. To takie musli szyte na miarę, które zachwyci najbardziej wymagających. Jej zaletą jest to, że można zrobić większą ilość i trzymać w szklanym słoju. Latem danie można urozmaicić dodając sezonowe owoce.
Przepis na granolę – http://www.egaga.pl/granola-szybkie-i-zdrowe-sniadanie/
Dobrym rozwiązaniem na smaczne i zdrowe szkolne śniadanie będzie pakowanie dziecku domowego jedzenia w termos obiadowy. Dziecko może zjeść wtedy w szkole niedokończoną śniadaniową kaszę jaglaną, owsiankę lub makaron, który został z obiadu z masłem, naleśnika czy racucha z jabłkami – wszystko ciepłe i domowej roboty.