15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Co to jest grzyb Chaga i dlaczego warto go spożywać?

Magdalena Zaporowska
24 czerwca 2020

Grzyby lecznicze są często stosowane w medycynie chińskiej ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie. Również w innych częściach świata ludzie stają się coraz bardziej świadomi niezwykłych właściwości niektórych grzybów. Podobnie jak zioła, grzyby lecznicze mogą być naturalnym lekiem lub suplementem. Grzyby Reishi (wspierające odporność), Soplówka jeżowata (poprawiająca koncentrację), Maczużnik chiński (działający przeciwzapalnie) to przykłady niektórych grzybów, które zyskują na popularności. No i jest Chaga, król grzybów leczniczych.

Co to jest Chaga?

Grzyb Chaga był używany od tysięcy lat w niektórych kulturach cenionych za rozległą wiedzę na temat roślin leczniczych i ziół. Chińczycy nazywają Chaga „królem grzybów”, Syberyjczycy „darem Boga”, Japończycy znają Chagę jako „diament puszczy”. Chaga zawdzięcza te nazwy swoim prozdrowotnym i leczniczym właściwościom. Grzyb ten pasożytuje w otwartych sękach drzew brzozy, a następnie rośnie wraz z drzewem przez 5 do 7 lat w miejscach o zimnym, trudnym klimacie, takich jak Rosja, Kanada lub Skandynawia. Aby przetrwać, grzyb „wzmacnia się”, wchłaniając składniki odżywcze z wewnętrznych warstw kory brzozy, które są bogactwem przeciwutleniaczy, beta-glukanów, fitochemikaliów, fenoli, steroli i enzymów.

Chaga, król grzybów

Tradycyjna medycyna europejska po raz pierwszy zetknęła się z Chagą w 1500 roku. Grzyb był używany do robienia naparu, który miał leczyć różne schorzenia, takie jak infekcje wirusowe i bakteryjne oraz zaburzenia pracy żołądka oraz jelit. Ostatnie badania rzeczywiście potwierdziły, że Chaga ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Regularne przyjmowanie tego grzyba może więc pomóc w zapobieganiu lub leczeniu określonych chorób. Ale to nie wszystko. Grzyb jest również doskonałym naturalnym środkiem wspierającym ogólną odporność. I może być smaczną alternatywą, chociażby dla oleju z dorsza.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzyba Chaga?

W dzisiejszych czasach grzyb Chaga można kupić sproszkowany – w kapsułkach do połykania lub do przygotowania naparu. Stosowany jest również w kosmetyce. Kupując grzyb, należy zwrócić uwagę, czy jest to dziki proszek Chaga. Hodowana Chaga nie zawsze ma typowe substancje zawarte w korze brzozy. Wyłącznie ekstrakt zapewni satysfakcjonujący wpływ na organizm. Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać Chagi, ponieważ wpływ na rozwój płodu i małe dzieci nie został jeszcze zbadany.

Magdalena Zaporowska