Po 8 latach intensywnych badań klinicznych Colgate prezentuje nowy, przełomowy produkt – Colgate® Maximum Cavity Protection – jedyną pastę na rynku z technologią neutralizacji kwasów cukrowych. To pierwsze tak przełomowe odkrycie od czasu pojawienia się fluoru
w pastach do zębów. Dzięki stosowaniu nowej pasty występowanie wczesnych zmian próchnicowych można zmniejszyć nawet o połowę!
Po raz pierwszy od 60 lat, kiedy to w recepturze past pojawił się fluor zmniejszający podatność zębów na działanie kwasów, mamy do dyspozycji kolejny, przełomowy produkt, doskonale wspierający profilaktyczne działanie związków fluoru, który działa na wcześniejszym etapie. Colgate® Maximum Cavity Protection z Neutralizatorem Kwasów Cukrowych™ zobojętnia kwasy, pochodzące z przetwarzania cukrów przez bakterie, zanim doprowadzą one do uszkodzenia szkliwa i próchnicy. Nowa pasta przywraca także fizjologiczne pH płytki nazębnej. Dzięki wysokiemu zaawansowaniu technologicznemu zmniejsza występowanie wczesnych zmian próchnicowych o 50% oraz zmniejsza występowanie nowych ubytków próchnicowych o 20% w porównaniu z pastą zawierającą tylko fluor.
Pastę Colgate® Maximum Cavity Protection z Neutralizatorem Kwasów Cukrowych™ można nazwać produktem na miarę XXI wieku. Colgate-Palmolive wprowadził ją na rynek jako odpowiedź na alarmujące dane dotyczące szerzenia się problemu próchnicy na całym świecie. Jak pokazują wyniki najnowszych badań[1] zrealizowanych na zlecenie Colgate-Palmolive, aż ponad 75% Polaków przyznało, że ich zęby wymagały leczenia w ciągu ostatnich dwóch lat. Jeszcze bardziej zatrważający jest fakt, że 94% badanych wierzy, że zjedzenie jabłka jest równie skuteczne, jak umycie zębów! Tymczasem duże jabłko może w sobie zawierać ok. 27 g cukrów prostych – to tyle, co 5 łyżeczek cukru!
[1] Ankieta zrealizowana na zlecenie Colgate-Palmolive; próba ogólnopolska, 1079 osób; 2014
Aż 3/4 respondentów uważa, że próchnica to proces nieodwracalny. Tymczasem można jej przeciwdziałać, a przy odpowiednim postępowaniu leczniczym można nawet zahamować postępowanie zmian, czy odwrócić je na wczesnym etapie. Przede wszystkim należy pamiętać o regularnym i właściwym szczotkowaniu zębów, zwłaszcza po spożyciu przekąsek zawierających cukier, który jest ukryty niemal we wszystkim co jemy. Używanie pasty z neutralizatorem kwasów cukrowych zwiększa poziom ochrony zębów, przez co ryzyko próchnicy maleje.
Pasta Colgate® Maximum Cavity Protection z Neutralizatorem Kwasów Cukrowych™ jest dostępna w trzech wariantach: dwóch dla dorosłych – Fresh Mint i Whitening oraz w wersji opracowanej dla dzieci – wariancie Junior, który może być stosowany od 7. roku życia.