Z pozoru mało atrakcyjna, cierpka, gorzka i nieefektowna. Aronia to jednak cudowny superowoc, który po odpowiednim przygotowaniu może zamienić się w smaczny deser. Warto po nią sięgać właśnie teraz, gdyż w naszej szerokości geograficznej jest zdecydowanie najbogatszym źródłem antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki.
Aronia to wyjątkowy owoc. Prawdopodobnie najważniejszymi składnikami owoców aronii, odpowiedzialnymi za większość korzystnych dla zdrowia właściwości, są bioflawonoidy i polifenole. To ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej przeciwutleniacze. Bioflawonidy posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych w komórkach, a dzięki temu przeciwdziałają ich degradacji i przedwczesnemu obumieraniu. Aronię i jej właściwości wykorzystuje się również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Owoc obniża ciśnienie i powinien być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.
Sok z aronii nazywany jest „apteką na krzaku”. Dlaczego? To dzięki zawartości antocyjanów, fenolokwasów, garbników, pektyn, witamin (sporo witaminy C i P) oraz soli mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i pierwiastków śladowych: jodu, manganu, molibdenu.
Aronia może być z powodzeniem uprawiana w każdym ogrodzie, ponieważ dzięki wysokiej tolerancji na choroby i szkodniki nie wymaga użycia pestycydów. Owoce tego krzewu nie akumulują metali ciężkich, takich jak: kadm, ołów, arsen, cyna, ani też toksyn!
Dlaczego warto ją jeść?
Odmładza, spowalnia procesy starzenia, regeneruje, poprawia samopoczucie, chroni przed nowotworami – to tylko niektóre zalety regularnego spożywania aronii. Dla osób dbających o układ krążenia, ten niepozorny owoc potrafi zdziałać naprawdę wiele. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, czyści naczynia ze złogów cholesterolu, wzmacnia serce. Aronia to najbogatsze źródło antocyjanów (podobne ilości tych związków zawiera jedynie czarna borówka), a u osób cieszących się dobrym wzrokiem, poziom antocyjanów jest wysoki. Antocyjany nie tylko chronią wzrok, ale też przywracają prawidłowe widzenie we wszystkich problemach z oczami, których przyczyną jest stres oksydacyjny (np. jaskra czy zaćma).
Naturalnie występujące w soku z aronii bioflawonidy zapobiegają również przedwczesnemu starzeniu się cery, a także przeciwdziałają procesom nowotworowym w organizmie.
Zawarte w soku z aronii witamina C i rutozyd wspierają naturalną odporność organizmu, uszczelniając ściany naczyń krwionośnych i aktywizując komórki odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami.
Aronia łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby, usprawnia przemianę materii, wzmacnia i wygładza skórę. Owoce znakomicie oczyszczają organizm (jelita, naczynia krwionośne, komórki), wspomagają usuwanie metali ciężkich z organizmu, uzupełniają składniki odżywcze, a neutralizując wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami.
Dojrzałe owoce aronii, zjadane w postaci surowego soku lub musu, wpływają korzystnie również na pracę trzustki i wątroby. Warto wobec tego zaplanować wczesną jesienią co najmniej tygodniową kurację polegającą na codziennym piciu soku z aronii. Kwas chlorogenowy i kawowy, obecny w owocach aronii, nie tylko regeneruje wątrobę, ale też hamuje rozwój bakterii i wykazuje działanie żółciopędne. To dlatego aronia doskonale radzi sobie z odmładzaniem i spowalnianiem procesów starzenia. Zdrowa wątroba to nie tylko brak plam i przebarwień na skórze, ale też doskonała kondycja ogólna.
Potencjał składników aktywnych zawartych w dojrzałych owocach aronii jest ogromny. Warto więc korzystać z tego źródła, gdyż nie zaobserwowano żadnych negatywnych skutków ubocznych, nawet po wypiciu znacznych ilości soku z owoców aronii.
Jak w prosty sposób wykorzystać aronię?
Można ją spożywać na surowo lub jako dodatek do owsianki czy innej śniadaniowej kaszy. Doskonałym deserem lub dodatkiem do niego będzie mus z owoców aronii. Świetnie smakują soki wyciskane z aronii, najlepiej z dodatkiem soku jabłkowego.
Co jeszcze zrobić z aronią?
Można zasypać jej owoce cukrem i poczekać, aż puszczą sok. Wówczas, chociaż dostaniemy pełnowartościowy sok z aronii, to razem z nim musimy zjeść spore ilości cukru. Umytą i osuszoną aronię warto zamrozić, by od czasu do czasu w środku zimy korzystać z zalet tego owocu. Aby pozbyć się cierpkiego smaku owoców, najlepiej zjadać je przechowywane przez kilka dni w lodówce.