Lubimy cukier. Dzieci też go lubią. Do jedzenia słodyczy nie trzeba ich zachęcać. A zachęcają przede wszystkim reklamowe spoty. Większość produktów polecanych dla dzieci łączy jedno – wszechobecny cukier. Rodzice kierując się troską o swoje dzieci kupują im „przecukrzone” produkty, których celem jest zdaniem producentów właściwe zbilansowanie diety dziecka. Cukrowa dieta może być jednak przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych u dzieci.
Współczesna dieta dzieci jest bogata w składniki, które nie istniały 100 lat temu.Wszyscy, a szczególnie dzieci zjadają ich dzisiaj zdecydowanie za dużo. Jednym z nich jest rafinowany cukier. Przed pierwszą wojną światową spożycie cukru wynosiło w Polsce 5 kg rocznie na osobę, a obecnie według Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak spożywa rocznie ok. 40 kg cukru. Są powody do niepokoju – to najwięcej w Unii Europejskiej.
Dlaczego cukier szkodzi
Zanim biały cukier pojawi się na stole musi przejść rafinację. Burak – to naturalny produkt roślinny, w którym znajduje się wiele witamin, soli mineralnych, enzymów. Cukier otrzymany z buraków jest z nich dokładnie oczyszczany. Do produkcji cukru używanych jest wiele substancji chemicznych min: wodorotlenek wapnia, dwutlenek siarki, siarczan sodu. A dla uzyskania białego koloru – toksyczna ultramaryna. Nic dziwnego, że przez niektórych nazywany jest „białą śmiercią”. Cukier jest podstępnym złodziejem ponieważ, aby został wchłonięty przez organizm, pobiera z organizmu szereg substancji przede wszystkim wapń – z kości. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia. W naturalnym – buraku – są wszystkie niezbędne substancje, a w cukrze ich brak.
Sir Frederick Banting współodkrywca insuliny, odnotował w roku 1920 w Panamie, że wśród właścicieli plantacji cukru, którzy jedli duże ilości produkowanego przez siebie rafinowanego cukru panuje powszechnie cukrzyca. Nie stwierdził jej natomiast u tubylców, którzy żuli jedynie surową trzcinę cukrową.
Cukier występuje nie tylko w słodyczach czy słodkich napojach. To najpopularniejszy środek spożywczy dodawany do produktów, by polepszyć ich smak. W sklepie trudno znaleźć produkty bez cukru. Dodawany jest m.in. do pieczywa, do mleka i serów, do jedzenia w puszkach, słoikach i torebkach i to nie w małej ilości. Zawartość cukru w niektórych popularnych produktach może zaskoczyć:
- Porcja kechupu – 1 łyżeczka cukru;
- Porcja słodzonych płatków śniadaniowych – 4 łyżeczki cukru;
- Mały kubek jogurtu z owocami – 4 łyżeczki cukru;
- Szklanka coli – 8 łyżeczek
Jak szkodzi cukier
Cukier oddziałuje na wszystkie narządy stopniowo doprowadzając cały organizm do poważnych strat. Przede wszystkim podrażnia śluzówkę żołądka, niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Spożywając duże ilości rafinowanego cukru osłabiamy odporność organizmu – mówi Ewelina Głogowska lekarka z Warszawy, mama trójki dzieci.
Badania naukowe potwierdzają, że zwiększone spożycie cukru prowadzi do:
- osłabienia apetytu i mniejszej tolerancji dla zdrowych produktów, dzieci spożywające za dużo cukru zwykle nie mają ochoty na zdrowe posiłki;
- nadpobudliwości psychoruchowej dzieci – nagłe wahania spadku i wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, jeżeli twoje dziecko wydaje się być nadpobudliwe, niegrzeczne najpierw odstaw mu słodycze!!!
- Cukier ma niszczący wpływ na zęby;
- Cukier zakwasza organizm. Ten dążąc do przywrócenia równowagi kwasowo zasadowej pobiera więc z „własnych zasobów” coraz większą ilość pierwiastków;
- Cukier w młodych organizmach powoduje rozwój pasożytów i grzybów wukładzie trawiennym. Jest doskonałą pożywką dla owsików i innych pasożytów;
- Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wystąpienia nadwagi i otyłości, a w konsekwencji w przyszłości może być przyczyną zaburzeń gospodarki lipidowej, nadciśnienia, chorób sercowo naczyniowych, cukrzycy typu II, insulinooporności, zmian zwyrodnieniowych stawów – dodaje Pani doktor.
Naukowcy z University of California w San Francisco dowiedli, że cukier spożywany w dużych ilościach staje się zabójczy, jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym.
Według raportu opublikowanego w „Nature” nadmiar cukru powoduje w organizmie podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami.
Od wielu lat obserwuje się drastyczny wzrost liczby zachorowań na cukrzycę u coraz młodszych osób. Szacuje się, że cierpi na nią prawie 3 mln Polaków, natomiast ok 750 tys. nie zdaje sobie z tego sprawy. Spożywanie dużych ilości słodyczy przez dzieci sprzyja powstawaniu otyłości brzusznej co przy predyspozycjach genetycznych i braku wysiłku fizycznego może doprowadzić do rozwoju cukrzycy.
Niepokojące wyniki najnowszych badań Fundacji Ochrony Środowiska pokazują, że ponad 18 proc. chłopców i 14 proc. dziewcząt w Polsce ma nadwagę. Jeżeli nic się nie zmieni w ciągu najbliższej dekady dogonimy w tej dziedzinie USA.
Czy zatem należy zabraniać dziecku jedzenia niezdrowych słodyczy.? Tak, ale trzeba pamiętać, że chęć jedzenia słodkich przekąsek jest naturalną potrzebą człowieka. Co mogą zrobić rodzice? Na początek warto oduczyć dziecko kojarzenia przysmaku ze słodyczami. Najlepiej jak najwcześniej przyzwyczajać dziecko do jedzenia naturalnych słodkości. Zdrowym przysmakiem mogą być owoce świeże lub suszone (w tej roli najlepiej wypadają rodzynki, daktyle morele, śliwki, jabłka), orzechy, ziarna lub samodzielnie przygotowane w domu przekąski. Dzieci powinny regularnie dostawać coś do przegryzienia w ten sposób pozwalamy im utrzymać stałe stężenie cukru we krwi i zapobiegamy napadom łaknienia i pochłanianiu niezdrowej żywności. Dając dziecku słodzoną żywność, od pierwszych lat uzależniamy je od cukru, a to uzależnienie trwa później w wieku dorosłym.
Rezygnując z rafinowanego cukru w kuchni można z powodzeniem korzystać ze zdrowych zamienników takich jak słody zbożowe, np ryżowy, jęczmienny, syropy np. z agawy, klonowy, miód, stewia, ksylitol – cukier brzozowy, melasa trzcinowa, buraczana.
Warto pamiętać, że choć cukier produkowany jest z naturalnych składników (heroina i opium również) ważne jest to co z tego dla nas wynika, jakie mamy korzyści i straty po jego spożyciu.