Co uprzyjemni długie jesienno-zimowe wieczory? Jak przywołać cudowne wspomnienia i razem z najbliższymi spędzić miło czas? Wystarczy wypełnić dom korzennym zapachem cynamonu, który otula aromatem i dodaje magii wspólnym chwilom. Marchewkowo – cynamonowe babeczki lub cynamonowe bułeczki, udekorowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony, to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia.
Przepis na marchewkowo-cynamonowe babeczki z kremem twarożkowym
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą, cynamonem, imbirem i ziarenkami wanilii. W drugim naczyniu zmiksować grubo startą marchew z olejem, jajkami, cukrem. Połączyć obydwie masy i wymieszać łyżką. Tak powstałe ciasto nakładać do foremek i piec ok 25 minut w 180 st. C.
Wystudzone babeczki udekorować masą twarożkową ( twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony wymieszany z cukrem – do smaku), posypać cynamonem i udekorować orzechami pecan.
PYSZNE!
Przepis na cynamonowe bułeczki z kremem twarożkowym
Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę . Wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić i będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Następnie delikatnie je zagnieść i odstawić jeszcze na parę minut. Aby przygotować nadzienie wystarczy masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 25 x 60 cm) , podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Zostawić 2-3 cm pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku. Ten margines posmarować roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwijać rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.
Bułeczki układać w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 7-10 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu posmarować twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony, doprawionym do smaku odrobiną cukru.
Smacznego !
O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”
Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Przeznaczony do wypieku serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.