Cynk i selen to mikroelementy, bez których organizm nie mógłby funkcjonować. Chociaż to pierwiastki śladowe, o których rzadko się wspomina, to właśnie one odgrywają ogromną rolę w prawidłowej pracy układu immunologicznego, szczególnie u dzieci, których układ odpornościowy wciąż jest w fazie budowy.
Cynk jeszcze w latach siedemdziesiątych był pierwiastkiem pomijanym w polskich podręcznikach medycznych. Dzisiaj, dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo, że bierze on udział w metabolizmie komórkowym i jest niezbędny w pracy około 60 enzymów. To ważny składnik mięśni, kości, skóry i włosów. Warunkuje prawidłową pracę trzustki, nerek, wpływa na poziom cholesterolu. Ale na tym jego rola się nie kończy. Cynk to prawdziwy strażnik prawidłowej pracy układu odpornościowego. Udowodniono, że powoduje on aktywację komórek odpornościowych i chroni je przed działaniem rodników tlenowych. Jego odpowiednia podaż w diecie może nie dopuścić do rozwoju przeziębienia, a jeśli już ono wystąpi – złagodzić jego przebieg. Cynk podnosi odporność na wirusy i wszelkie infekcje. Nasza dieta zawiera najczęściej zbyt małe ilości cynku, a jego niedobory są widoczne gołym okiem. To przede wszystkim zmiany skórne, łysienie, białe plamy na więcej niż dwóch paznokciach, łamliwość paznokci, brak apetytu oraz spadek odporności.
Gdzie szukać cynku?
Przede wszystkim w wysokiej jakości produktach roślinnych, w których jego zawartość zależy od ilości pierwiastka w glebie, gdyż nawozy fosforanowe i wapniowe ograniczają pobór cynku z gleby.
Aby zadbać o dostateczną ilość cynku w diecie dziecka, powinna być ona maksymalnie urozmaicona. Najbogatszym źródłem cynku są owoce morza. To jednak produkty, które rzadko znajdują się w diecie polskich dzieci. Warto więc jak najczęściej sięgać po warzywa strączkowe, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, sezamu, pestki dyni i kiełki. Z produktów zwierzęcych duże ilości cynku znajdziemy w wysokiej jakości czerwonym mięsie, rybach, żółtkach jaj i parmezanie. Główni wrogowie przyswajania cynku to alkohol, mleko i jego przetwory i cukier. Jeśli twoje dziecko cierpi na częste infekcje, to konieczne jest wyeliminowanie słodyczy z jego diety, gdyż nadmierne spożywanie słodyczy powoduje utratę około 3 mg cynku dziennie.
Strażak organizmu – selen
O jego odpowiedni poziom trzeba dbać szczególnie jesienią i zimą, gdy układ odpornościowy zostaje wystawiony na ciężką próbę. Selen zmusza organizm do wytwarzania antyciał, a więc ciał obronnych w wypadku zagrożenia infekcją, dlatego uważany jest za straż pożarną organizmu. Wspieranie układu immunologicznego to najważniejsza jego rola. Wykazano, że przyjmowanie optymalnych dawek selenu przez osoby z niedoborami wpływa na wytwarzanie ciał odpornościowych. Selen jest niezastąpiony w walce z bakteriami i wirusami, które wtargną już do organizmu. Ma też właściwości grzybobójcze, co ma duże znaczenie dla alergików, często zainfekowanych candidą. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia się organizmu. Coraz częściej zwraca się uwagę na olbrzymią rolę selenu w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym i miażdżycy.
Niedobór selenu objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, zmęczeniem, podatnością na infekcje. Jego brak może przejawiać się także w postaci opryszczki.
Jak zadbać o właściwy poziom selenu? Można postawić na urozmaiconą dietę, w której podstawowym źródłem selenu są owoce morza oraz ryby, drób, wątroba, słonecznik, czosnek, cebula, drożdże i warzywa z gleb bogatych w selen. Dzisiaj, gdy żywność jest coraz uboższa w ten ważny pierwiastek, warto postawić na naturalną suplementację, czyli orzechy brazylijskie.
Jedz orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są najbogatszym żywieniowym źródłem selenu, a jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Nie można z nimi jednak przesadzać i jeść więcej niż 3-4 dziennie. W profilaktyce zaleca się jedzenie jednego orzecha dziennie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór selenu mogą mieć groźne konsekwencje zdrowotne, dlatego niekontrolowana suplementacja może mieć poważne konsekwencje. Orzechy brazylijskie można jeść jako przekąskę w ciągu dnia, lub dodawać do wypieków, a także do sałatek czy sosów. Orzechy to dobra przekąska dla osób ciężko pracujących i uczących się, ponieważ dodają energii i poprawiają pracę mózgu.