Latem sięgajmy po krajowe owoce sezonowe, które są pełne witamin, minerałów i pod wieloma względami wyprzedzają modną, owocową superżywność z innych stron świata. Czarne porzeczki, maliny, jeżyny czy czereśnie. Warto sięgać po nie jak najczęściej i zachęcać do tego najmłodsze dzieci, gdyż lista ich prozdrowotnych właściwości jest naprawdę imponująca.
Czarna porzeczka
To zdecydowana królowa polskich letnich owoców, a wszystko dzięki zawartości niemal wszystkich witamin niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu. Dojrzałe owoce czarnej porzeczki to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. 100 g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę i pod tym względem ustępuje tylko owocom róży. Dodatkowo witamina C występuje w porzeczce w towarzystwie rutyny, co bardzo ułatwia jej przyswajanie. Czarna porzeczka to dobre źródło witamin z grupy B, biotyny i kwasu foliowego oraz składników mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Czarne porzeczki pozytywnie wpływają na nasz wzrok, gdyż są bogatym źródłem witaminy A, która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy.
W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, olejki eteryczne i garbniki.
Duża ilość rozpuszczalnego błonnika – pektyn, zapobiega wzrostowi poziomu cholesterolu oraz zbyt wysokiemu stężeniu glukozy we krwi. Z owoców czarnej porzeczki warto zrobić przetwory na zimę. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych.
Maliny
Pyszne w smaku, kryją w sobie liczne właściwości zdrowotne, dlatego warto sięgać jak najczęściej latem po te owoce. Są cenionym źródłem witamin i minerałów w szczególności witaminy C, B6, K i E. Maliny to spora dawka cennego potasu, wspierającego sprawne działanie układu krwionośnego. Powinny po nie sięgać osoby cierpiące na anemię, bo maliny to spora dawka żelaza. Owoce są też cennym źródłem manganu, kwasu foliowego, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i miedzi. Polifenole w nich zawarte to silne antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się. Szczególnie cenionym antyoksydantem jest zawarty w malinach kwas elagowy, który wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Maliny wspomagają odchudzanie, dzięki zawartości błonnika, który poprawia przemianę materii i oczyszcza układ pokarmowy. (100 gram to nieco ponad 50 kcal). Nie tylko owoce słyną z prozdrowotnych właściwości. Cenione są też liście malin, które obfitują w garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego. Maliny można podawać dzieciom już od siódmego miesiąca życia, jednak na początku w postaci soku lub musu z owoców przetartych przez sito.
Jeżyny
Owoce jeżyn dziko rosnących w lasach, na skraju lasu, w zaroślach, zawierają wyjątkowo dużo witaminy B1, B2, E, K, P, PP i karotenu, poza tym minerały takie jak potas, wapń, mangan, miedź, sód, fosfor, żelazo. Zarówno owoce, jak i liście jeżyny, wzmacniają układ odpornościowy. Warto wykorzystać ich dobrodziejstwo i przygotować przetwory na zimę, ponieważ jeżyny mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i przeciwzapalne oraz zawierają naturalny kwas salicylowy. Dżem z jeżyn podaje się w okresie infekcji z gorączką, napar z suszonych owoców jeżyny szybko gasi pragnienie. Picie ciepłego soku z jeżyn zaleca się przy nadwyrężonych strunach głosowych i chrypce. Spożywanie owoców jeżyny zalecane jest przy bólach reumatycznych, bólach stawów i nerek (kamienie nerkowe), dla osób cierpiących na zapalenie pęcherzyka żółciowego, zastój żółci w przewodach żółciowych. Jeżyny można podawać dzieciom, które ukończyły 9 miesięcy. Ze względu na konsystencję najlepiej podawać je małym dzieciom w postaci soku lub jako mus z owoców. Oprócz owoców jeżyny wykorzystuje się również liście, które służą do przygotowywania herbatek i naparów. Młode liście jeżyny są pomocne w leczeniu wrzodów dwunastnicy i żołądka, wątroby i woreczka żółciowego. Są powszechnie stosowane dla poprawy apetytu, a także w leczeniu chorób pęcherza i chorób nerek. Napary z liści normalizują pracę układu hormonalnego, mają zastosowanie w okresie menopauzy i przy silnych bólach menstruacyjnych.
Lipiec to też sezon na czereśnie, które dostępne są od czerwca do połowy sierpnia. Dlaczego warto je zjadać? W zależności od odmiany mają nieco inne wartości odżywcze, ale zawsze zawierają sporo witaminy C, witaminy K oraz potas, magnez i mangan. W owocach o najciemniejszym kolorze znajduje się duża ilość antocyjanów, chroniących przed nowotworami. Nadają się również dla małych dzieci, po wypestkowaniu można podawać je dzieciom już od 8 miesiąca życia, ale z umiarem, gdyż w większej ilości mają działanie wzdymające.