Przedbiegi
Jednak jak należy odnieść się do tych informacji, jeżeli dziecko już urodziło się duże? Okazuje się, że również duża masa urodzeniowa nie jest pożądana. Tak więc nie tylko to, że dziecko jest otyłe, ale też to, że jest po prostu zbyt duże może stanowić czynnik wystąpienia schorzeń po osiągnięciu dojrzałości. O zbyt dużej masie urodzeniowej możemy mówić, gdy noworodek waży ponad 4000 gramów.
W rozwoju zarówno astmy jak i otyłości zaobserwowano istotną rolę czynników wewnątrzmacicznych. Zatem, co sprawia, że środowisko otaczające płód nie zawsze korzystnie wpływa na jego rozwój? Zadaniem łożyska jest transport składników odżywczych do rozwijającego się płodu. Ten złożony proces kontrolowany jest przez kinazę mTORC oraz szlak sygnałowy insuliny, dzięki któremu dochodzi do przeniesienia glukozy z krwioobiegu do tkanek. Zaobserwowano, że procesy te ulegają znacznym zaburzeniom na skutek zbyt gwałtownego przyrostu masy płodu. W powiązaniu z tymi obserwacjami pozostają wyniki badań, w których oceniano rozwój płodów matek regularnie spożywających mleko krowie w porównaniu z potomstwem kobiet, które w czasie ciąży spożywały mleko krowie znacznie rzadziej. Okazało się, że szlaki sygnałowe odpowiedzialne za przenoszenie glukozy z krwioobiegu do tkanek oraz kinaza mTORC były nasilone, jeśli mama regularnie spożywała mleko krowie. Należy dodać, że w momencie narodzin wagę tych dzieci oceniano jako zbyt wysoką. Wiadomo również, że nadmierny wzrost płodu oraz zbyt wysoka masa urodzeniowa są czynnikami znacznie zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2. Tworzy to pewnego rodzaju kaskadę zależności, które składają się na zjawisko programowania, stając się jednocześnie wyjaśnieniem obserwowanej w ostatnich latach epidemii otyłości oraz chorób alergicznych.
Chociaż artykuł opublikowany w Allergy, Asthma & Clinical Immunology Journal dotyczy tylko wpływu spożywania mleka krowiego na rozwój niemowląt (czy to bezpośrednio w postaci mieszanki czy pośrednio przez spożywanie mleka niemodyfikowanego przez kobietę w czasie ciąży), autorzy podkreślają, że z punktu widzenia biologii ewolucyjnej włączenie mleka krowiego do codziennego jadłospisu jest stosunkowo nową zmianą behawioralną, która może mieć długotrwały niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.
Geny
Określenie w ilu przypadkach przyczyną wystąpienia alergii czy otyłości było karmienie mlekiem modyfikowanym jest niezwykle trudne. To czy u dziecka wystąpi otyłość lub alergia zależy również od czynników środowiskowych. Zła dieta nawet u dziecka bez predyspozycji do otyłości może prowadzić do poważnych schorzeń metabolicznych i sposób karmienia w okresie niemowlęcym będzie miał tu mniejsze znaczenie. Kolejnym czynnikiem są uwarunkowania genetyczne, chociaż ostatnie badania sugerują, że przypisywaliśmy im zbyt duże znaczenie. W jednym z badań starano się ocenić, w jakiej mierze uwarunkowania genetyczne decydują o wystąpieniu alergii na roztocza kurzu domowego. W tym celu krew pobrano dwa razy – za pierwszym razem była to krew pępowinowa pobrana w okresie płodowym, za drugim krew pobrana po narodzinach. Okazało się, że produkcja przeciwciał występowała po urodzeniu, podczas gdy krew pępowinowa wolna była od przeciwciał. Sugeruje to, że dzieci te, chociaż wykształciły przeciwciała dla roztoczy kurzu domowego, nie miały uwarunkowań genetycznych do wystąpienia tego rodzaju alergii.
Bez wątpienia mieszanki mleczne stają się coraz lepsze, jednak mimo ogromnych starań producentów mleko modyfikowane nadal bardziej przypomina mleko krowie niż ludzki pokarm. Wyniki badań zebrane we wspomnianym artykule pokazują wręcz jak bardzo nieudolna jest obecna technologia w naśladowaniu natury. Obecnie, może nawet bardziej niż kiedykolwiek, możemy mieć pewność, że karmienie naturalne jest najlepszym wyborem dla dziecka, przynajmniej, jeśli zależy nam na zmniejszeniu ryzyka wystąpienia u dziecka alergii czy otyłości.
————————-
Źródła:
The potential mechanistic link between allergy and obesity development and infant formula feeding, 2014. Allergy, Asthma & Clinical Immunology Journal – http://www.aacijournal.com/content/10/1/37
Badanie CHOP – wpływ białka na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.
http://www.1000dni.pl/dlaczego-1000-dni/252-badanie-chop-wplyw-bialka-na-programowanie-zywieniowe-we-wczesnym-okresie-zycia