Cynamon, imbir, kardamon, wanilia i miód. Te najbardziej charakterystyczne, zimowe zapachy, to też częściej używane w tym okresie przyprawy. Czy poza magiczną atmosferą, mają w sobie prozdrowotne właściwości i leczniczą moc?
Cynamon
W medycynie cynamon wykorzystywany jest już od ponad 5 tysięcy lat. W tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej do dziś jest stosowany w leczeniu przeziębień, infekcji, kaszlu, problemach z trawieniem, leczeniu trzustki, w stanach zapalnych, problemach z krążeniem i w kosmetyce. Dlaczego jest taki cenny? Kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać organizm w zdrowiu w czasie nasilonych ataków wirusów i bakterii. Ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków, np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida. Jak go stosować? Oczywiście dodawać do potraw. Chociaż kojarzy się z szarlotką, pieczonymi jabłkami, to pomysłów na jego wykorzystanie jest znacznie więcej. Obok wypieków może być dodatkiem do ciepłych śniadań, np. owsianki, jaglanki czy racuchów. Możemy też przygotowywać aromatyczną kawę czy rozgrzewającą herbatę z dodatkiem tej przyprawy.
Imbir
Dzięki bogactwu olejków eterycznych imbir działa mocno przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a nawet antywirusowo. Wpływa na pobudzenie wydzielania soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, pomaga na stany zapalne zatok. Można go również z powodzeniem stosować zewnętrznie. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, reumatyzmie. Jaki wybrać: świeży czy suszony? Tradycyjna medycyna chińska traktuje je jak dwa oddzielne leki. Suszony ma właściwości głównie osuszające (stosuje się go np. wtedy kiedy w organizmie jest nadmiar flegmy etc.). Właściwości przeciwzapalne i antywirusowe ma tylko korzeń świeżego imbiru, który najlepiej przyjmować na początku choroby.
Imbir mielony, o korzennym aromacie, najlepiej nadaje się do słodkich wypieków, a także potraw z ryżu i jajek. Imbir świeży jest doskonałym dodatkiem do owoców morza, wieprzowiny i drobiu.
Kardamon
Kardamon, chociaż cieszy się mniejszą popularnością od cynamonu, jest jedną z najstarszych przypraw świata. Nazywany jest naturalnym afrodyzjakiem, który działa na impotencję i zaburzenia erekcji. Kardamon wpływa na obniżanie ciśnienia krwi i oczyszczanie dróg moczowych. Podobnie jak cynamon, kojarzy się ze słodkimi, świątecznymi przyprawami, jednak jego pierwotne wykorzystanie w kuchni dalekiego Wschodu to potrawy typu curry oraz doprawianie dań z ryżem. Jego korzenny zapach świetnie komponuje się także z daniami pikantnymi, słonymi, potrawami mięsnymi. Herbatka z kardamonem ma właściwości antydepresyjne i wzmaga produkcję endorfin.
Wanilia
Na rynku spożywczym jest wiele produktów o smaku waniliowym, które z prawdziwą wanilią mają niewiele wspólnego, a cukier używany do wypieków to cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Różnica między nimi jest ogromna. Produkty o zapachu waniliowym są zazwyczaj uzyskiwane z syntetycznej waniliny. Obecnie na szerszą skalę produkuje się ją głównie w laboratoriach. Cukier wanilinowy to tańszy odpowiednik cukru waniliowego. Prawdziwa wanilia to ta, której ziarenka wydobywamy z cienkich, czarnych lasek i jest to jedna z najdroższych przypraw, dlatego do naszego jedzenia oraz kosmetyków trafia wanilina otrzymywana syntetycznie z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. Znane są też metody otrzymywania jej z krowich odchodów, jednak ta prawdopodobnie wykorzystywana jest jedynie w przemyśle. Już w bardzo odległych czasach ludy zamieszkujące Amerykę Środkową i Południową znały i wysoko ceniły wanilię. W wyniku szczegółowych badań stwierdzono, że w świeżych strąkach wanilii znajdują się związki, które działają na organizm pobudzająco, nie mając przy tym właściwości narkotycznych i nie powodując uzależnienia. W niektórych krajach wytwarza się z nich gotowe preparaty pomocne przy wyczerpaniu i rozstrojach nerwowych oraz w stanach depresyjnych. Warto więc szukać prawdziwej wanilii w sklepach i wykorzystywać ją w kuchni jako specyfiku wyraźnie poprawiającego nastrój.
Działanie:
-pomoc przy dolegliwościach trzustki, żołądka i wątroby,
-działanie pobudzające, ale nie narkotyczne,
-pomoc w stanach depresyjnych i przy wyczerpaniu organizmu,
-przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne,
-wzmacnianie mięśnia sercowego.
Wanilia ma fantastyczne walory smakowe, jeśli jednak chcemy dodawać ją do ciast lub kawy, przygotujmy własny syrop lub cukier waniliowy bez sztucznych dodatków!
Miód
Miód to jeden z najlepiej przebadanych produktów spożywczych, którego regularne stosowanie przyniesie sporo korzyści całej rodzinie. Żaden inny smakołyk nie ma takiego działania prozdrowotnego jak miód, pod warunkiem, że będzie to prawdziwy miód i będzie spożywany we właściwy sposób.
Jakie substancje zawiera ten niezwykły produkt? Duże znaczenie w miodzie mają enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów.
W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych oraz substancje antybiotyczne. Miód to bogactwo mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.
Miód powinien zaistnieć w codziennej diecie dzieci (powyżej 1-ego roku życia), młodzieży, ludzi ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Aby jednak mógł wpływać na poprawę zdrowia człowieka i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok codziennie. Tylko wówczas jedna łyżeczka miodu zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Miód warto rozcieńczać, aby wydobyć jego prozdrowotne właściwości.
Jesienna herbata
Do herbatki jesienią koniecznie dodawaj rozgrzewające przyprawy. W zależności od preferencji smakowych mogą być to plaster imbiru, cynamon, kardamon czy goździki. Wszystkie one rozgrzewają pobudzając krążenie, poprawiają apetyt i są pomocne w leczeniu przeziębienia.