Oryginalny słodki smak, uwielbiany na całym świecie, otrzymywany jest z cukru. Marka Diamant produkuje go wyłącznie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach. W zgodzie z naturą powstaje tam najwyższej jakości krystaliczny cukier, który każdego dnia osładza życie milionom Polaków. Obecnie na opakowaniu pojawił się znaczek „Z POLSKICH BURAKÓW, W zgodzie ze środowiskiem” będący gwarancją pochodzenia i jakości produktu.
Polska zagłębiem buraków cukrowych
Uprawy buraka cukrowego stanowią ważny element w polskiej gospodarce rolnej, a ich korzenie sięgają w Polsce samego początku XIX wieku! Dziś, dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym i obecności odpowiednich gleb (niezbędnych do właściwego wzrostu), roślina ta uprawiana jest w wielu zakątkach Polski.
Diamant współpracuje z ponad 9 tysiącami plantatorów w Polsce, którzy dostarczają do fabryk ok. 4 miliony ton buraków cukrowych. Z 1 tony otrzymuje się od 140 do 180 kg cukru. Trafia on do bardzo szerokiego grona odbiorców, m.in. do przetwórstwa w różnych gałęziach przemysłu, do cukierni i piekarni oraz oczywiście na sklepowe półki, a stamtąd – na nasze stoły. Cukier Diamant dostarczany jest do odbiorców nie tylko na terenie Polski, lecz również do innych krajów – zarówno europejskich, jak i dalekich.
Cukier biały z polskich buraków!
Dziś, oprócz ceny i jakości, ważnym kryterium przy wyborach zakupowych stało się pochodzenie surowców i regionalność, a konsumenci coraz częściej poszukują tych informacji na opakowaniach produktu. Odpowiedzią na te trendy jest zmiana opakowania Cukru Białego 1 kg Diamant. Grafika na froncie opakowania jednoznacznie komunikuje polskie pochodzenie cukru oraz surowca, z którego jest wytwarzany. Dodatkowo na opakowaniu znajduje się informacja, że cukier jest produkowany w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w cukrowniach położonych w Wielkopolsce i na Mazowszu.
Wymagające uprawy – najlepszy smak
Uprawa buraka cukrowego, o czym nie wszyscy wiedzą, to przedsięwzięcie o charakterze całorocznym. Cykliczne zabiegi ochrony roślin trwają od marca do września. W tym czasie – wiosną, trwa uprawa i nawożenie, latem (od lipca do sierpnia) – zbiory przedplonu i uprawa pożniwa. We wrześniu rozpoczyna się kolejne nawożenie, a jesienią (październik-listopad) – orka zimowa. Zbiory trwają aż do połowy stycznia, zamykając cykl upraw.
– W firmie Diamant stawiamy na pełną dbałość o cały cykl upraw, od momentu siania aż po zbiory. – mówi Kamila Sikorska Specjalista ds. marketingu Pfeifer & Langen Polska – Idea zrównoważonego rozwoju jest jednym z filarów naszej działalności. Nasze produkty pochodzą z natury, dlatego naszym obowiązkiem jest o nią dbać, współpracując z godnymi zaufania plantatorami zachowującymi najwyższe standardy. Promujemy uprawy buraka cukrowego zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej i współpracujemy z ekspertami naukowymi, stale podnosząc jakość naszych działań. To zdecydowanie pozytywnie przekłada się na finalny efekt – krystaliczny, naturalny, biały cukier o najlepszych walorach smakowych.
Burak cukrowy – roślina zrównoważona z natury
Przetwarzanie buraków cukrowych jest procesem, w którym można wykorzystać każdą ich część. Pozostałości gleby przylegającej do korzeni wracają na pola, a kamienie zgromadzone podczas mycia buraków mogą być wykorzystane w budowie dróg. Liście i ich fragmenty są wykorzystywane jako biomasa do fermentacji w gazowni, a wysłodki są sprzedawane jako cenny materiał paszowy. Jako pasza lub surowiec do produkcji przemysłowej może posłużyć również melasa, otrzymywana podczas krystalizacji cukru. Wapno z etapu oczyszczania soku wraca na pola jako nawóz. Tak kompletne wykorzystanie całej rośliny idealnie wpisuje się w ideę zrównoważonego rozwoju.