Diety wegetariańskie stają się coraz powszechniejsze i modne w Polsce. Szacuje się, że 3,5-5% dzieci wieku 1-4 lat odżywia się dietą roślinną.
Ale czy jest ona dla nich bezpieczna?
Nieprawidłowa dieta u dzieci w wieku 1-3 lat oraz przedszkolnym może niekorzystnie wpływa na rozwój mózgu czyli funkcje poznawcze dziecka, a także jego funkcjonowanie. Niezwykle istotna jest odpowiednia podaż energii, białka w diecie oraz składników mineralnych tj. jod, żelazo, cynk, wit. B12, kwas foliowy i NNKT omega-3. Te wszystkie elementy mogą by niedoborowe w diecie wegetariańskiej (poza kw. foliowym), jeśli jest nieprawidłowo zbilansowana. Warto zwróci uwagę na mikroelementy, których głównym (wit. B2, D, Fe) albo jedynym (wit. B12) źródłem są produkty mięsne i produkty mleczne, dlatego zaleca się spożywanie ryb min. 1-2 razy w tygodniu, a także nie eliminowanie produktów mlecznych z diety. Za najkorzystniejsze uważane są dieta semiwegeteriańska (bez czerwonego mięsa) i laktoowowegetriańska (z produktami mlecznymi i jajami), które pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania są uznawane za bezpieczne dla dzieci. Przy stosowaniu diety bezmięsnej zauważa się niższą masę ciała u dzieci niż u rówieśników, co jest związane z niższym spożyciem słodyczy oraz tłuszczów nasyconych. Jest więc ona korzystna w profilaktyce otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Żelazo hemowe, które pochodzi z produktów zwierzęcych znacznie lepiej się wchłania niż roślinny, niehemowy odpowiednk, dlatego warto komponując posiłki z produktami zawierającymi żelazo (produkty zboż, suche nasiona roślin strączkowych, szpinak, buraki, groszek) zawrze dodatek bogaty w wit C (cytrusy, porzeczki, truskawki, papryka), który poprawia wchłanianie żelaza niehemowego. Zaleca się stosowanie diet wegetariańskich u dzieci pod nadzorem dietetyka. W przypadku diet z zupełnym wyłączeniem mięsa, wprowadza się suplementację witaminy B12, a pozostałych mikroelementów w zależności od indywidualnych niedoborów dziecka. Diety wegańskie, z zupełnym wyłączeniem produktów pochodzenia zwierzęcego, uznaje się za trudne do zbilansowania i niosące duże ryzyko niedoborów m.in. wapnia, cynku, selenu, żelaza, jodu i witamin D, B2, B12.