Jak powinno wyglądać menu malucha? Dowiedz się dlaczego małe dziecko nie może jeść tego co ty?
Zdrowie dziecka zależy od wielu czynników – jednym z nich, o szczególnie podkreślanym w ostatnich latach znaczeniu, jest prawidłowe żywienie. Okres od narodzin do trzecich urodzin charakteryzuje się u malucha szczególną wrażliwością, która, prawidłowo ukierunkowana przez opiekuna, sprzyja rozwojowi korzystnych postaw i zachowań żywieniowych w przyszłości. Po wstępnym etapie karmienia tylko i wyłącznie mlekiem nadchodzi, przez wielu długo wyczekiwany, ale też często przerażający, czas wprowadzania do diety dziecka kolejnych posiłków.
Ty też obawiasz się, co cię czeka? Zapoznaj się z kilkoma ważnymi zasadami, dzięki którym jedzeniowe wybory i propozycje nowych posiłków dla twojego dziecka będą wspierać jego zdrowie i pomogą ci kształtować u niego właściwe nawyki żywieniowe.
Uważaj na kolejność smaków!
Dziecko przychodzi na świat z naturalną i ewolucyjnie uwarunkowaną preferencją smaku słodkiego – więc zaakceptuje go na pewno, ale czy i dla nas ten wybór jest najbardziej pożądany? By nie wzmacniać tej naturalnej tendencji i dać dziecku czas na zaakceptowanie bardziej wymagających smaków warzyw, zacznij rozszerzanie diety właśnie od nich. Okresem szczególnej podatności na nowe smaki jest 7-8 miesiąc życia dziecka. I właśnie wtedy powinno ono zapoznać się z możliwie jak największą gamą warzywnych smaków.
Co w brzuszku piszczy?
Etap rozszerzania diety niemowlęcia to także czas jego szczególnego zainteresowania tym, co znajduje się na talerzu rodzica. To dobry znak – jest ciekawy i gotowy do nowych smakowych doznań. Niestety to, co znajduje się na talerzu dorosłych, nie odpowiada potrzebom małego brzuszka. Podawanie dziecku posiłków przygotowanych dla dorosłych to częsty błąd, który może mieć wpływ na jego zdrowie. Nie popełniaj go! Posiłki dorosłych zwykle są doprawione i zawierają za dużo soli, co jest dla niemowląt i małych dzieci szczególnie niekorzystne.
Pamiętaj o przygotowywaniu osobnego jedzenia dla dzieci lub kupowaniu specjalnych, gotowych już, niemowlęcych posiłków posiadających atesty. Przygotowane z myślą o szczególnych potrzebach małego brzuszka – z zachowaniem odpowiednich proporcji i kaloryczności, a także w swoim składzie oferujące szeroką gamę różnorodnych składników, są rozwiązaniem korzystnym nie tylko dla dziecka, ale też dla rodzica.
Sprawdź źródło!
Decydując się na samodzielne przygotowywanie posiłków dla swojego malucha, pamiętaj o uważnym doborze źródła produktów. To, z czym poradzi sobie nasz system trawienny, nie zawsze jest do przyjęcia dla wciąż rozwijającego się układu pokarmowego małego dziecka. Wątroba niemowlęcia nie ma jeszcze takich zdolności radzenia sobie z toksynami jak nasza, dlatego jakość produktów jest kluczowa.
Potrzeby szybko się zmieniają
Tempo wzrostu dziecka w pierwszym roku życia jest bardzo intensywne. Aby sprostać potrzebom związanym z tak dynamicznym rozwojem, trzeba, wraz z codzienną dieta, dostarczać mu odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów – białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Dzięki urozmaiceniu dziecięcego menu, a także dostosowaniu porcji do nieustannie zmieniających się potrzeb malucha, zyskujesz gwarancję, że będzie się ono prawidłowo rozwijało.