Kasze i ryże to produkty zbożowe, które są źródłem minerałów, witamin oraz błonnika. Jeśli chcemy dbać o zdrowie, sięgajmy po nie często. Producenci żywności, chcąc zaoszczędzić nasz czas, wychodzą nam naprzeciw, zamykając je w poporcjowanych woreczkach plastykowych. Czy jednak warto korzystać z tych udogodnień? Zdecydowanie NIE!!!
Dlaczego lepsze pakowane luzem?
- Do przygotowania kasz i ryżów pakowanych luzem używamy znacznie mniej wody, niż do tych z woreczka, a tym samym nie wylewamy wraz z jej nadmiarem cennych minerałów!
- Gotowanie w woreczkach wcale nie jest szybsze – kasza i ryż, w zależności od gatunku, potrzebują tyle samo czasu w czasie gotowania, a wręcz używanie tych w woreczkach wydłuża czas potrzebny do zagotowania wody!
- Kupowane luzem są w przeliczeniu na kg najzwyczajniej w świecie tańsze od woreczkowych!
- Gotując „woreczki” zapraszamy do naszego organizmu niebezpieczny BPA!
Uwaga BPA!
Naukowcy alarmują – do produkcji woreczków używany jest związek chemiczny o nazwie Bisfenol A znany również, jako BPA, który w czasie gotowania wydziela substancje rakotwórcze. Im wyższa temperatura – tym wyższe stężenie BPA. Dla swojego dobra – wybierajmy ryż i kaszę pakowane luzem.
BPA obecny jest również w niektórych woreczkach do pieczenia, butelkach z wodą, puszkach z żywnością i napojami, jednorazowych naczyniach i opakowaniach, a nawet butelkach, kubkach „niekapkach” i plastikowych gryzakach dla niemowląt.
Jak gotować, by nie zwariować?
Pogląd, że gotowanie kaszy czy ryżu jest trudną sztuką to pożywka dla producentów, którzy pakując je w woreczki zapewniają, że przyrządzimy produkt o idealnej konsystencji, bez przypalonych garnków. Prawda jest jednak inna. Wystarczy zapoznać się z podstawowymi zasadami gotowania, by uzyskać idealnie ugotowaną kaszę. Trzeba pamiętać o kilku ważnych sprawach:
- Kasze grube – gryczana, pęczak, perłowa – przed gotowaniem zalewamy ciepłą wodą i zbieramy z góry łuski i inne zanieczyszczenia, następnie mieszamy i odcedzamy, kasze drobne i łamane nie wymagają płukania;
- Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy przed ugotowaniem;
- Ryż – bez względu na rodzaj – płuczemy pod bieżącą wodą;
- Zarówno ryż jak i kasze zwiększają swoją objętość, wybierzmy więc do ich gotowania odpowiedniej wielkości garnek;
- Gotujemy pod przykryciem uważając, gdyż lubią kipieć;
- Kasza i ryż po ugotowaniu powinny „leżakować” około 15-30 minut.
Rodzaj
kaszy/ryżu |
Proporcje [szkl] | Czas gotowania | |
kasza /ryż | woda | ||
kasza gryczana | 1 | 2 | 15 min |
kasza jęczmienna pęczak | 1 | 3 | 30-45 min |
kasza jęczmienna perłowa | 1 | 2 | 20-30 min |
kasza kukurydziana | 1 | 1 ½ | 15-20 min |
kasza jaglana | 1 | 1 ¾ | 15-20 min |
ryż basmati | 1 | 1 ½ | 10-12 min |
ryż parboiled | 1 | 1 ¾ | 12-18 min |
ryż jaśminowy | 1 | 1 ½ | 15 min |
ryż brązowy | 1 | 2 | 30 min |
A może tak jak nasze babcie?!
Możemy skorzystać z metody naszych babć. Potrzebujemy: garnek, kaszę, wodę w odpowiedniej proporcji, łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, ręcznik i kołdrę! Kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, nie mieszamy. Gdy woda będzie równo z kaszą, zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy w ręcznik i wkładamy pod kołdrę. Kasza dochodzi powoli, najlepsza i jeszcze ciepła będzie nawet po kilku godzinach.
I na koniec! Nie dajmy sobie wmówić, że wygoda jest najważniejsza. Priorytetem jest nasze ZDROWIE!