Choć banany są w naszym kraju bardzo popularne, powszechnie przyjęło się, że mają dużo kalorii i węglowodanów, ale w rzeczywistości są jednym z najlepszych źródeł witamin i minerałów. To jeden z tych owoców, który możesz wybrać zarówno dla zdrowia, jak i kontroli wagi – tak! Jedzenie jednego banana dziennie dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dowiedzcie się, dlaczego warto spożywać ten tropikalny owoc.
Jakie wartości odżywcze ma banan?
Składnik odżywczy | Wartość odżywcza w 100 gramach | % RWS |
Wartość energetyczna [kcal] | 89 | 4,5 |
Białko [g] | 1,1 | 2 |
Tłuszcze [g] | 0,3 | 0,5 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone[g] | 0,1 | 1 |
Węglowodany [g] | 22,8 | 9 |
Cukry [g] | 12,2 | 14 |
Błonnik [g] | 2,6 | |
Sól [g] | 0 | 0 |
Witamina B6 [mg] | 0,37 | 26 |
Potas [mg] |
358 | 18 |
Co z tym cukrem w bananach?
Wiele osób, szczególnie tych, które są na diecie, unika jedzenia bananów ze względu na zawartość cukru. Ale podczas gdy przeciętny banan zawiera około 14 gramów naturalnie występującego cukru, dostarcza również mnóstwa innych witamin, minerałów i ważnych składników odżywczych. Ponadto zawartość błonnika pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiega jego skokom.
Czy banany są zbyt wysokokaloryczne, jeśli jestem na diecie?
Niezdrowa dieta, przekraczająca potrzeby kaloryczne, może prowadzić do przyrostu masy ciała, ale banany są mało prawdopodobnym winowajcą! Przy 100 kaloriach i mniej niż pół grama tłuszczu, banany to pożywny wybór, który pomaga zaspokoić potrzeby organizmu na codzienną porcję owoców.
Czy są dobre do jedzenia przed ćwiczeniami?
Banany stanowią łatwo przyswajalne źródło węglowodanów, czyli potrzebne „paliwo” podczas ćwiczeń, poza tym są lekkostrawne i nie obciążają organizmu przed treningiem. Można też połączyć banana ze źródłem białka, takim jak na przykład masło orzechowe, aby uzupełnić zapasy glikogenu po treningu. Banany to również źródło potasu, który warto uzupełnić po intensywnych ćwiczeniach.
Czy bezpiecznie jest jeść skórkę?
Krążą informacje, że skórki banana mogą leczyć bezsenność i depresję oraz obniżać poziom cholesterolu. Niewiele jest jednak badań naukowych, które mogłyby to potwierdzić. Żadne z badań nad korzyściami jedzenia skórki banana nie obejmowało jeszcze ludzi, więc tak naprawdę nie wiemy, jaki miałaby mieć ona wpływ na organizm. Choć zjedzenie skórki banana raczej nie zaszkodzi, to wątpliwe są jej właściwości zdrowotne i na pewno nie smakuje zbyt dobrze!
Przepis na banana z grilla
1 nieobrany banan
gorzka czekolada
ew. lody waniliowe lub śmietankowe
Banana rozciąć wzdłuż, włożyć do środka 4 kawałki czekolady i zawinąć w folię aluminiową. Położyć na grillu na ok. 10 min. (banan jest gotowy, gdy będzie miękki). Po upieczeniu banana wyłożyć go na talerz. Można podać z kulką lodów.
Magdalena Zaporowska