15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal https://egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Avatar
Przez gaga
25 maja 2015

Nasze zdrowie i odporność w znacznej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Co kryje się pod pojęciem żywności ekologicznej i dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwie ekologicznym tzn. w takim, w którym nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, a stosuje się zrównoważona uprawę, płodozmian oraz mechaniczne i biologiczne metody zwalczania chwastów, szkodników i chorób. W takim gospodarstwie kontrolowany jest cały proces hodowli i produkcji, a nie tylko produkt końcowy. Gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie wytwarzające taką żywność są kontrolowane corocznie przez inspektorów jednostek certyfikujących.

Żywność ekologiczna sprzedawana w sklepie ekooi.pl zawiera więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Produkty takie mają znacznie niższy poziom toksycznych metali ciężkich, które uszkadzają nerki, wątrobę czy układ nerwowy. W owocach uprawianych ekologicznie stwierdzono aż siedmiokrotnie rzadszą obecność pozostałości pestycydów, a jeśli były to w ilościach śladowych.

Badania wykazały, że ekologiczne surowce roślinne zawierają od 18% do 69% więcej przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych, flawonów, antocyjanów itd.) niż surowce z upraw konwencjonalnych. Więc spożywając taką samą ilość owoców, warzyw czy zbóż ekologicznych, co konwencjonalnych, dostarczamy organizmowi o 20-60% więcej przeciwutleniaczy, które chronią przed wieloma chorobami.

Zwierzętom, od których uzyskuje się mięso i mleko w gospodarstwach konwencjonalnych często podaje się profilaktycznie antybiotyki i hormon wzrostu, które przechodzą do produktu finalnego. W gospodarstwie ekologicznym jest to niedopuszczalne.

Często pada pytanie: dlaczego produkty bio są tak drogie? W krajach UE gdzie rolnictwo ekologiczne rozwija się od wielu lat, produkty wytwarzane taką metodą są droższe średnio o 30% od produktów wytwarzanych przemysłowo czy konwencjonalnie. W Polsce, gdzie rolnictwo ekologiczne jest w fazie początkowej, ta różnica jest znacznie większa. Wynika to m.in. z tego, że zarówno plony upraw ekologicznych jak i produkcja zwierzęca są znacznie niższe. Wyższe są również koszty związane z nakładem pracy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. A poza tym jest jeszcze stosunkowo mało gospodarstw ekologicznych.