Słodko czy słono? Drobno siekane czy może w całości? Mrożone czy z puszki? Dzięki niniejszej publikacji te i inne pytania przestaną być dylematem początkujących kucharek dziecięcych. Książka zawiera 150 ciekawych przepisów ułożonych rosnąco – od najprostszych do bardziej złożonych, wzbogaconych o nowe składniki, którymi można urozmaicać dietę stosownie do wieku dziecka.
Pierwszy rozdział książki to przepisy na miksowane posiłki dla dzieci od piątego do jedenastego miesiąca (w proporcjach: piąty miesiąc – pięć przepisów, szósty miesiąc – sześć przepisów itd.). Uwzględniają one produkty, które można kolejno wprowadzać do diety w danym okresie życia malucha. Rozpoczyna ją baza, czyli jabłko i dynia, a kończą przekąski deserowe, które sprawdzą się na niejednym przyjęciu w ciągu kolejnych trzech lat.
W drugiej części znalazły się propozycje dla dzieci w wieku od roku do trzech lat, a więc dla takich, które potrafią już gryźć i mogą uczyć się jeść samodzielnie. W tym czasie do diety wprowadzać można już posiłki jak dla dorosłych. Przepisy zgrupowane zostały w cztery kategorie: śniadania, obiady, kolacje oraz desery głownie na bazie owoców. To wyśmienite rozwiązanie na ciekawe i zdrowe posiłki dla całej rodziny.
Kolejne dwa rozdziały to przepisy diety bezglutenowe (koniecznej w przypadku nietolerancji dziecka na gluten zawarty w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie) oraz przydatne propozycje dań, które można łączyć według upodobania z różnymi dodatkami. Te ostatnie stanowią coś w rodzaju ściągi dla każdej pani domu, która może stać się inspiracją do tworzenia własnych kompozycji.
Wszystkie przepisy zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów na naszym rynku. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwość zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.