Przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki z serem i truskawkami.
Składniki:
- 350 gr mąki pszennej tortowej + ok. 100 gr do podsypywania
- 150 gr cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 180 gr miękkiego masła
Zaczyn drożdżowy
- 120 ml. mleka (2%) ciepłego
- 30 gr drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
*Nadzienie serowe:
- 250 gr sera białego półtłustego (u mnie twaróg wiejski Piątnicy)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko (białko zachować do posmarowania drożdżówek)
- ok. 6-7 dużych truskawek, lub więcej
*Wszystkie składniki nadzienia (bez truskawek), umieścić w misce i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Truskawki umyć i pokroić na 4 części.
Sposób przygotowania:
Zaczyn drożdżowy:
W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaczynu.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Przygotowanie ciasta:
Jajka, cukier i cukier waniliowy połączyć razem w naczyniu i dokładnie wymieszać.
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier z żółtkami i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, przy pomocy haka wyrabiać aż do chwili kiedy wszystkie składniki się połączą.
Następnie, cały czas wyrabiając ciasto (niskie obroty miksera), dodawać po kawałku miękkie masło. Miksować cały czas, kolejne kawałki masła dodawać kiedy wcześniejsze całkowicie się rozpuszczą. Wyrabiamy dość długo bo ok. 12 -15 min.
Powinno powstać lepkie, gładkie i delikatne ciasto. Misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1,5h do potrojenia objętości. Ciasto bardzo ładnie wyrasta.
Oprószyć mąką stolnicę lub blat, wyłożyć ciasto (będzie dość luźne), wyrabiać rękami podsypując pozostałą mąką do chwili kiedy ciasto będzie wciąż bardzo miękkie, ale można je będzie łatwo formować.
Z ciasta rozwałkować kwadrat, tak aby można je podzielić na 9 dużych lub 12 mniejszych kwadratów.
Na każdym kawałku położyć po 1 łyżeczce *serowego nadzienia i połówkę truskawki, zlepić brzegi a następnie dokładnie boki ciasta, tak aby nie wystawał ani kawałek nadzienia.
Układać drożdżówki zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do podrośnięcia, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st.C (termoobieg).
Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec 14-17 min., powinny być rumiane.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Wystudzone drożdżówki można posmarować gęstym lukrem.
—————
[dropcap style=”round”]POLECAMY BLOGA AUTORKI[/dropcap] kuchniadoroty.pl