Spożywanie pięciu posiłków dziennie jest jedną z pierwszych zasad zdrowego żywienia, dlatego drugie śniadanie dziecka w szkole to ważny element budujący jego zdrowie. Co zrobić, aby nie było nudne czy mało odżywcze. Jest na to kilka sposobów.
Zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły warto zaproponować swojemu dziecku kolorowy, pysznie wyglądający zestaw śniadaniowy. Aby się to udało, warto zainwestować w pudełko śniadaniowe, do którego można zmieścić różne zdrowe produkty. Typowe lanczboksy zmieszczą kilka zdrowych przekąsek. Są one zazwyczaj wielokomorowe – podzielone przegródkami, bądź wielopoziomowe. Niektóre z nich posiadają uszczelnienie, co pozwala, np. na izolację termiczną. Praktycznymi dodatkami są małe pojemniczki, idealne do zapakowania ulubionej granoli.
Zdrowe placuszki (pancakes)
Zaopatrzeni w takie kilkukomorowe pudełko możemy do niego zapakować śniadanie, któremu nie oprze się nawet wybredny uczeń. Szybkie placuszki (pancakes) to dobry pomysł na urozmaicenie menu w szkole, a do ich przygotowania można wybrać zdrowe składniki. W pojemniku obok tych smacznych placuszków nie może zabraknąć sezonowych owoców.
Składniki:
• pół szklanki płatków owsianych
• pół szklanki mąki orkiszowej
• 1 jajko
• 1 banan
• pół szklanki mleka roślinnego
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki kurkumy
Wszystkie składniki wymieszać, można dodać łyżkę ksylitolu, aby placuszki były wyraźnie słodkie, usmażyć na oleju kokosowym i lekko przestudzone zapakować do pudełka.
W zależności od preferencji kulinarnych dziecka, zdrowym i łatwym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie będą owoce lub warzywa obrane i pokrojone w słupki, plastry, krążki. Do takiego zestawu warto dodać wafle ryżowe czy kukurydziane, których obecność w śniadaniowym pudełku z pewnością ucieszy twoje dziecko.
Jeśli mały uczeń nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa, unikaj pszennych bułek i chleba – pszenica ma wysoki indeks glikemiczny, co znaczy, że po jej zjedzeniu szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Równie szybko jednak spada, przez co dziecko na kolejnej przerwie znów będzie głodne. Ale to nie jedyny jej minus. Przez lata była i jest modyfikowana, więc trudno znaleźć teraz taki rodzaj zboża, z jakiego nasze babcie wypiekały chleb. Mimo że pszenica pszenicy nierówna, to jednak ciągle zmniejszają się wartości odżywcze i diametralnie spada jej jakość. Dlatego wprowadź do menu swojego dziecka kanapkę z pieczywa bardziej wartościowego – żytniego czy orkiszowego. Do tego porcja witamin – plaster pomidora, sałaty, ogórka, papryki czy rzodkiewki. A może twoje dziecko zjadłoby kanapkę ze zdrową i smaczną pastą. Dobrym pomysłem będzie hummus, domowy paprykarz czy pasztet warzywny, np. z soczewicy.
Granola
W śniadaniówce może znaleźć się przysmak, którego zapasy możesz przechowywać w słoiczku nawet kilka tygodni. To domowa granola, czyli musli, które jest szyte na miarę. Ta mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu, pieczona do chrupkości jest skarbnicą kwasów omega-3, kwasów tłuszczowych nienasyconych. Granola jest bogata w witaminy, mikro- i makroelementy, dlatego świetnie nadaje się na drugie śniadanie dla starszych dzieci. Dodaje energii i pomaga uzyskać większą sprawność umysłu podczas nauki.
Przygotuj swoją ulubioną granolę, używając tych składników, które najbardziej lubi twoje dziecko, zastępując cukier i dodając zdrowy tłuszcz. Granola może być dodatkiem do jogurtu naturalnego lub w większych kawałkach stanowić samodzielną propozycję dla starszego dziecka.
Składniki:
• ½ szklanki migdałów
• ½ szklanki orzechów włoskich
• ½ szklanki mąki kukurydzianej
• ½ szklanki pestek dyni
• ½ szklanki ziaren słonecznika
• garść siemienia lnianego
• 1 szklanka płatków owsianych
• ½ szklanki rodzynek niesiarkowanych
• ½ szklanki oleju np. ryżowego
• ½ szklanki miodu lub innego ulubionego płynnego słodu
• ½ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek dokładnie mieszamy i podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złoty kolor (około 15-25 min). Na koniec dodajemy rodzynki lub żurawinę i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. W szczelnym pojemniku lub słoju granolę można przechowywać nawet kilka tygodni.
Dzieci w wieku szkolnym mają już swoje ulubione smaki, przyzwyczajenia kulinarne, a ich zmiana czy kształtowanie jest w tym wieku trudne, ale nie niemożliwe. Pamiętaj, że przykład rodzica to po prostu najlepszy sposób wychowywania. Działa także w przypadku jedzenia. Jeśli chcemy, aby nasze dziecko zdrowo się odżywiało, sami musimy dać mu przykład.
Jeżeli jednak przekonanie dziecka do zmiany i rozszerzenia menu nie powiodą się, warto zadbać o to, aby w śniadaniówce dziecka znalazły się, np. ulubione owoce (również suszone), orzechy czy migdały. Orzechy i migdały zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę E i C, a także magnez, który – jak dowiodły badania – jest uczniom niezbędny, bo, m.in. wzmacnia nerwy i mięśnie oraz poprawia koncentrację.
Drugie śniadanie w szkole jest bardzo ważne, ponieważ pozwala uzupełnić niedobory energii w ciągu dnia, potrzebnej do tego, aby dzieci miały siłę i ochotę pracować, uczyć się czy robić cokolwiek innego. Przy odrobinie wysiłku może być ono smaczne, wartościowe i urozmaicone, a jego przygotowanie zajmie niewiele czasu.