Bez mięsa żyje się dłużej. I zdrowiej
Istnieją miejsca na ziemi, gdzie ludzie żyją długo i nie chorują. Okinawa w Japonii, prowincja Nuoro we Włoszech, Ikaria w Grecji, Loma Linda w Kalifornii (mieszka tam wspólnota Adwentystów Dnia Siódmego) czy Nicoya na kostarykańskim półwyspie. Wszystkie te miejsca znajdują się tam, gdzie świeci słońce – a jak wiemy, dzięki niemu powstaje w naszej skórze witamina D, która chroni przed osteoporozą i cukrzycą, zmniejsza podatność na infekcje i nowotwory. To, co łączy te miejsca, to także dieta. Świeże, nieprzetworzone produkty, ryby, bezmięsna dieta oparta na warzywach i roślinach strączkowych. Doktor T. Colin Campbell od ponad czterdziestu lat należy do czołówki naukowców zajmujących się badaniami nad żywieniem. Jego książka „The China Study” (Nowoczesne zasady odżywiania) to najpełniejsze i najbardziej wnikliwe badanie wpływu odżywiania na zdrowe, jakie kiedykolwiek przeprowadzono. Dowodzi, że populacje odżywiające się pełnowartościowymi produktami pochodzenia roślinnego nie chorują na raka i inne choroby krajów rozwiniętych (głównie choroby serca, cukrzycę typu 2, otyłość). Jego zdaniem, jeśli ilość kalorii w diecie przyswajanych z białka zwierzęcego przekracza 10 proc., rozpoczyna się proces niszczenia organizmu i pojawiają się choroby. Zachodnie społeczeństwa spożywają srednio 17 proc. kalorii z białka, co zdecydowanie przekracza bezpieczną granicę. Nie da się tego zignorować, a jeśli dodamy częstotliwość i jakość spożywanego mięsa (hormony, antybiotyki), to niebezpieczeństwo wzrasta.
Jesteś tym, co jesz
Kilkanaście lat temu z zapaleniem zatok, zapaleniem oskrzeli i ucha trafiłam do Lekarza. Przed wizytą odwiedziłam kilku innych, każdy „badał” mnie ok. 15 minut. Żaden z trzech rodzajów antybiotyków plus jeden steryd nie zadziałały. Wizyta u Lekarza trwała godzinę, a wśród pytań najważniejsze okazały się te, czy byłam karmiona piersią i jak się odżywiam. Zamiast recepty dostałam polecenie przeprowadzenia monodiety, która składała się wyłącznie z kaszy jaglanej w ilościach zapewniających nasycenie oraz rozgrzewających ziół. Jak się dowiedziałam, po latach brania antybiotyków, moja odporność była na poziomie zerowym. Zaczęłam dietę. Po trzech dniach większość objawów minęła, po siedmiu byłam zdrowa. Cud? Dla mnie tak. Okazało się, że mój organizm potrafił sam poradzić sobie z chorobą.
Tego roku, w lutym w „New York Timesie” ukazał się artykuł znanej amerykańskiej dziennikarki Susannah Meadows, w którym opisała historię swojego synka. Shepherd w wieku trzech lat zachorował na artretyzm reumatoidalny, w krótkim czasie nie mógł chodzić, w dzień i noc płakał z bólu. Dostał lek methotrexate, którego efekty uboczne wyniszczały właściwie wszystkie narządy od płuc do wątroby. Nie było poprawy. Zrozpaczona dziennikarka zwróciła się do Char Walker zajmującej się chińską medycyną (jej synek zachorował na zapalenie stawów, kiedy miał miesiąc. Płakał co noc, aż do momentu, kiedy potrafił powiedzieć, że bolą go nogi i ręce – jak się okazało, miał bezobjawowy rodzaj choroby. Char nie odważyła się podać methotrexate, tylko zmieniła mu dietę, która spowodowała zanik choroby). Susannah za zgodą lekarki dziecka rozpoczęła podobną alternatywną terapię. Wykluczyła z diety dziecka gluten, cukier i mleko, dodając suplementy, m.in. takie jak probiotyki czy kwasy omega-3. Po sześciu tygodniach Shepherd sam wstał z łóżka, co od czasu choroby właściwie się nie zdarzało. Po kilku miesiącach wyzdrowiał, nadrabiając zaległości wzrostowo-wagowe. Biega, tańczy, ćwiczy karate. Objawy, czyli ból i opuchlizna, pojawiły się kilka razy, po podaniu antybiotyku i kiedy przypadkowo zjadł gluten, ale zniknęły w ciągu 24 godzin. Susannah Meadows w swoim szeroko dyskutowanym materiale wspomina o artykule, który ukazał się 20 lat temu, w medycznym piśmie „The Lancet”. Opisano tam przypadek grupy chorych na na reumatoidalne zapalenie stawów, których skierowano na farmę zdrowia, a po tygodniu głodówki, żywiono wegańską, bezglutenową i bezmleczną dietą. Po czterech tygodniach bardzo poprawił się stan zdrowia wszystkich pacjentów. W 2001 inny eksperyment, ale oparty na tej samej diecie i takich też efektach, został opisany w magazynie „Rheumatology”, a w 2011 „The Journal of the Royal Society of Medicine” bierze pod lupę niezwykły przypadek Shepherda. Dlaczego o tym piszę? Bo jest mnóstwo takich przypadków w ewidencji lekarzy zajmujących się chińską medycyną, tylko nikt u nas o nich nie pisze. Na szczęście takich lekarzy jest coraz więcej, a lekarze medycyny konwencjonalnej też zaczynają interesować się wpływem diety na choroby. Dr Mark Hyman, autor książki „Koniec z cukrzycą i otyłością” pisze: „Zmarnowano już miliardy dolarów na próby wynalezienia »leczących farmaceutykow«, podczas gdy rozwiązanie leży tuż pod naszym nosem. To jest choroba wywodząca się ze stylu życia i ze środowiska, zatem lekarstwa jej nie uleczą”.
Zaledwie „dotknęłam” tematu rzeki, jakim jest odżywianie. Jak pomóc sobie i nauczyć swoje dzieci odżywiać się tak, żeby nie miały problemów z otyłością i chorobami? Ukradnę trzy zdania z książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia”: „JEŚĆ PRAWDZIWE JEDZENIE. NIEZBYT WIELE. W WIĘKSZOŚCI POCHODZENIA ROŚLINNEGO.” To najprostsza recepta na zdrowie.
——————————–
Bibliografia:
Julieanna Hever, Dieta roślinna na co dzień. Autorka ujawnia wiele fałszywych poglądów dotyczących dietetyki (Galaktyka).
Gene Stone, Widelec zamiast noża. O korzyściach płynących ze stosowania diet roślinnych w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych (Galaktyka).
Dale Pinnock, Talerz zdrowia. Zdrowe odżywianie nigdy nie miało takiego smaku. Świetne przepisy (Galaktyka).
Jacob Tetelbaum, Deborah Kennedy, Cukier dzieci nie krzepi. Świetny poradnik, jak pozbyć się z jadłospisu dziecka złowrogiego cukru. Muza
Bożena Żak-Cyran, Wzmacniaj odporność prostym jedzeniem. Jak dbać o system odpornościowy, żeby nas nie zawiódł (Galaktyka).
Wiesława Stopińska, Medycyna między wschodem i zachodem. Pediatra dr Wiesława Stopińska przekonuje, że chińska medycyna nie jest ciekawostką folklorystyczną, ale sensownym systemem medycznym (Galaktyka).
Peter Singer, Etyka a to, co jemy. Zastanówmy się, co wkładamy do koszyka. Podróż przez tajemnice, które producenci żywności chcieliby przemilczeć (Czarna Owca).
T. Colin Campbell, Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe, wnikliwe badanie wpływu żywienia na zdrowie (Galaktyka).
Michael Pollan, W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców. Autor broni jedzenia „niezniszczonego” przez przemysł spożywczy (Wyd. MiND).
Anne Kamp, ZDROWA DIETA PRZY OSTEOPoROZIE.
Marlisa Szwillus, Dr Jutta Semler, ZDROWA DIETA PRZY nietolerancji histaminy.
Christiane Schafer, Przepisy dla małych alergików.
Simone Maus, Zdrowa dieta przy nietolerancji laktozy. W każdej książce mnóstwo smacznych przepisów dla tych, którzy postanowili pomóc sobie dietą. (Wyd. Olesiejuk).
William Davis, Dieta bez pszenicy? Co się stało z chlebem naszym powszechnym? (Wyd. Bukowy Las).
Mark Hyman, Koniec z cukrzycą i otyłością! Program utraty wagi, oraz zapobiegania chorobom. Nie tylko dla diabetyków.