Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 1-2 zielone, pozbawione gniazd nasiennych chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
- garstka posiekanych listków mięty
Bakłażany kroimy w plastry (w poprzek) o grubości 2 cm. Kładziemy na suchej patelni (teflonowej lub żeliwnej) i grillujemy pod pokrywką na średnim gazie. Kiedy będą lekko przypalone, przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z gazu i kroimy w dużą kostkę.
Czynność powtarzamy ze słodką i ostrą papryką. Na oliwie podsmażamy pomidory. Kiedy będą lekko skarmelizowane, dodajemy koncentrat, przyprawy i warzywa.
Całość dusimy tak, aby wszystkie smaki się połączyły (około 5 minut). Dodajemy sól do smaku. Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy miętą. Dobrze smakuje z ryżem lub pieczywem (szczególnie typu pita).