Fakty i mity o mleku – pod takim hasłem odbyło się 10 konferencji poświęconych wartości mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie, zorganizowanych przez Polską Izbę Mleka w 2018 roku.
Mleko i jego przetwory to podstawowy element codziennej diety. Są na stałe obecne w piramidzie żywieniowej – wyznaczającej właściwe zasady odżywania się. Mleko znane jest i cenione od lat. W mleku i produktach mlecznych odnajdujemy wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Mleko jest najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami.
Podstawą profilaktyki zdrowotnej jest odpowiednio zbilansowana dieta, aktywność ruchowa i zdrowe zachowania (pozbawione używek, alkoholu, czy substancji psychoaktywnych). Źle zbilansowana dieta to niedobór w niej mleka i jego przetworów, niedobór warzyw i owoców, ciemnego, razowego pieczywa, ale także nadmiar nasyconych tłuszczów, soli i cukru, nieregularność przyjmowanych posiłków, brak spożywania śniadań, podjadanie oraz spożywanie napojów gazowanych z konserwantami. Coraz częściej w kontekście dobrze zbilansowanej diety mówi się również o żywności funkcjonalnej i suplementach diety.
Żywność funkcjonalna to żywność wzbogacona, która poza efektem odżywczym posiada udowodniony naukowo korzystny wpływ na co najmniej jedną funkcję ustroju. Przykładem produktów określanych mianem żywności funkcjonalnej może być mleko modyfikowane, czy też produkty mleczne wzbogacone probiotykami lub kwasami Omega-3.
Wiedza i świadomość konsumenta ważna jest również w temacie suplementów, które coraz częściej goszczą w codziennej diecie, a nie zawsze mają dobry wpływ na organizm. Występują w różnej formie farmaceutycznej i stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych lub innych substancji aktywnych wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Pamiętajmy że najlepszą formą dostarczania organizmowi witamin i minerałów jest naturalna dieta – np. mleko, które jest bogate w łatwo przyswajalny wapń, zamiast preparatów wapniowych.
Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” jest Sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.