Skadniki dla 4 osób:
- Fasola wrzawska – ok. 0,5 kg
- Bakłażan – 1 szt.
- Pomidory – 2 szt.
- Papryka czerwona – 2 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Kolendra świeża – garść
- Sól, pieprz
Fasolę moczymy od kilku do kilkunastu godzin, następnie obieramy ze skórki i rozłupujemy na dwa oczka. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy warzywa. Bakłażana, pomidory i paprykę czerwoną przekrajamy na pół. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 35-40 min. Po wystudzeniu zdejmujemy skórkę z warzyw i kroimy je w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy upieczone warzywa, chwilę podtrzymujemy temperaturę tak, by nie utraciły one swojej formy i się nie rozpadły. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, kmin rzymski, posiekaną świeżą kolendrę, sól do smaku.