Od 12 do 14 kwietnia w Arkadii odbędzie się już trzecia edycja Foodmagedonu – trzydniowego edukacyjnego wydarzenia kulinarnego dla dzieci i dorosłych. Tym razem motywem przewodnim jest fleksitarianizm. Partnerem głównym wydarzenia będzie Fundacja Szkoła na widelcu oraz jej założyciel – Grzegorz Łapanowski, ambasador strefy Grand Kitchen w Arkadii.
Arkadia to miejsce o bardzo szerokiej i zróżnicowanej ofercie gastronomicznej. Strefa Grand Kitchen daje możliwość spokojnego zjedzenia posiłku i spędzenia czasu w gronie najbliższych. Galeria w swoich działaniach podkreśla znaczenie mądrej, zbilansowanej diety. W działania CSR ukierunkowanych na działania edukacyjne z zakresu prawidłowego odżywiania się zaangażowany jest ambasador strefy Grand Kitchen Grzegorz Łapanowski razem z prowadzoną przez siebie Fundacją Szkoła na widelcu.
– Stawiamy na edukację żywieniowo-kulinarną wśród dzieci – wierzymy, że maluchy lubią jeść zdrowo, trzeba tylko w ciekawy sposób pokazać im świat jedzenia i gotowania! Robiliśmy to w Arkadii na widelcu przez cały rok, co było niezwykłą kulinarną lekcją dla wielu dzieci. – mówi Katarzyna Pieczyńska, dietetyk z Fundacji Szkoła na widelcu.
Kwietniowy Foodmagedon jest zwieńczeniem ponad rocznego cyklu bezpłatnych warsztatów Arkadia na widelcu, podczas których młodzi adepci sztuki kulinarnej uczyli się, jak przygotowywać smaczne, zdrowe i zróżnicowane posiłki.
Podczas trwającego trzy dni Foodmagedonu klienci Arkadii – ci mali i ci duzi – będą mogli wziąć udział w licznych warsztatach kulinarnych i kreatywnych, skorzystać z atrakcji przygotowanych przez sklepy i restauracje Arkadii, obejrzeć pokazy kulinarne, spotkać się z Grzegorzem Łapanowskim. Na uczestników wydarzenia będą czekać cztery strefy aktywności związane ze zbilansowanym odżywianiem się i zdrowym trybem życia. Nie zabraknie też konkursów z nagrodami, a dla najmłodszych zostanie przygotowana specjalna strefa zabaw.
Ideą przewodnią tegorocznej edycji Foodmagedonu jest fleksitarianizm, czyli sposób odżywiania bazujący na warzywach i innych produktach roślinnych, ale dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa i ryb. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, których celem jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, bez całkowitego wykluczenia produktów mięsnych z diety. Tego rodzaju dieta wspiera zapobieganie wielu chorobom.
Za pomocą Foodmagedonu chcemy pokazać naszym klientom, że zdrowe odżywianie może być inspirującą zabawą, a nie skomplikowanym pasmem wyrzeczeń. Mamy nadzieję, że uczestnicy wydarzenia odkryją sporo nowości, które przeniosą do swojego stylu życia – mówi Filip Kryłowicz, dyrektor Arkadii.
Foodmagedon potrwa od piątku 12 kwietnia do niedzieli 14 kwietnia w godz. 12.00-18.00.
Więcej informacji na www.arkadia.com.pl oraz na Facebooku.