Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- szczypta soli kamiennej lub morskiej
- 100 g oleju kokosowego (lub masła)
- 4-5 łyżek syropu z agawy
Masa:
- 500 g dyni (najlepiej odmiany muscat de provence)
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
Mąkę gryczaną i sól łączymy z olejem kokosowym. Dodajemy syrop z agawy i zagniatamy ciasto. Następnie rozprowadzamy je równomiernie palcami w tortownicy (22 cm średnicy). Formujemy rant. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy ciasto na złotobrązowy kolor. W tym czasie dynię pokrojoną w kostkę dusimy z wodą pod pokrywką. Kiedy zmięknie, miksujemy ją ręcznym blenderem. Masę przelewamy na patelnię, dodajemy mleko skondensowane i przyprawy korzenne.
Całość gotujemy wolno, mieszając, tak aby masa się nie przypaliła. Po ok. 10-15 minutach powinna się ona lekko skarmelizować, zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Wylewamy ją na upieczone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy jeszcze na ok. 10 minut do piekarnika. Podajemy po przestudzeniu.
Uwaga: ciasto jest bardziej kruche w wersji wegańskiej – przy użyciu oleju kokosowego. Na jego bazie można upiec tarty owocowe lub z innymi masami, np. czekoladowym ganache.