Ciasto:
- szklanka mąki gryczanej (z niepalonej kaszy gryczanej)
- szklanka wrzątku
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka gryczana do podsypywania
- Farsz: 2 części ugotowanych ziemniaków
- część twarogu (tłustego)
- drobno poszatkowana cebula uduszona na oleju (najlepiej ryżowym) lub asafetida do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól kamienna do smaku
- roztopione masło do polania
Do mąki gryczanej wlewamy wrzątek, mieszając widelcem, tak aby utworzyła się kulka ciasta. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wyrabiamy. Ciasto podsypujemy mąką gryczaną, formujemy wałek i dzielimy go na kawałki wielkości śliwki. Formujemy z nich kulki i cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką gryczaną. Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Z każdego kawałka ciasta wycinamy szklanką lub foremką koło. Nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 30 sekund od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym masłem.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Karoliny i Maćka: www.medytujemy.pl