Rodzajów kaw, nazw, dodatków i sposobów jej przygotowania jest wiele. Każdy z nas ma tę jedyną ulubioną. Czy to czarną, białą, z pianką, słodką czy gorzką. Nie wyobrażamy sobie poranka, świeżo upieczonego ciasta czy spotkania z najbliższymi bez kawy.
Kawa to napój, który wpływa na nas relaksująco. Jest to nasza mała, dzienna dawka szczęścia i przyjemności. W połączeniu z ulubionym deserem smakuje najlepiej.
Dlatego też warto dodać do niej słodkie składniki i bawić się jej smakiem. Czekolada, bita śmietana, cynamon? Kombinacji kawowych jest naprawdę wiele. Idealnym elementem podkreślającym smak kawy jest cukier trzcinowy Diamant, który doda jej niepowtarzalny, karmelowy smak. A przygotowanie latte macchiato zajmie nam dosłownie kilka minut.
Diamant dołączył do cukru trzcinowego oryginalne podkładki z kawowymi rysunkami i napisami. Zbierz całą kolekcję czterech podkładek i ciesz się pięknym gadżetem podczas spotkania z przyjaciółmi!
Latte macchiato z bitą śmietaną
Składniki:
• 250 ml mleka
• 100 ml zapatrzonej kawy
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego DIAMANT DRY DEMERARA
• 2-3 łyżki bitej śmietany
Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko z 1 łyżeczką cukru trzcinowego DIAMANT DRY DEMERARA, a następnie je spienić za pomocą spieniacza lub blendera. Spienione mleko przelać do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie wlewać zaparzoną kawę na środek (mleko musi być chłodniejsze niż kawa), tak by na górze utworzyła się warstwa z pianką. Przed podaniem dodać na wierzch bitą śmietanę a następnie posypać po wierzchu drugą łyżeczką cukru trzcinowego DIAMANT DRY DEMERARA.