Jedną z ulubionych potraw dzieci przygotowywanych podczas warsztatów Szkoły na widelcu jest jaglanka na słodko. Polecamy ją serdecznie na śniadanie.
Jaglanka na słodko (2 porcje)
- 0,2 kg kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 1 garść ulubionych suszonych owoców
- garstka orzechów laskowych
- garstka pestek słonecznika
- 2 śliwki
- ½ pomarańczy
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki ulubionej domowej konfitury (np. żurawinowej)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Cynamon, kardamon
- Świeża mięta/melisa
Odmierzoną kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku. Wsypujemy na gęste sito i przelewamy 2 razy wrzątkiem. Odmierzamy sok i wodę i wlewamy do dużego garnka. Garnek z sokiem stawiamy na palnik do zagotowania. Kroimy suszone owoce na małe cząstki. Siekamy orzechy bądź rozgniatamy w moździerzu na proszek. Myjemy i osuszamy wszystkie owoce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie słupki. Śliwki kroimy w kostkę. W trakcie pracy kaszę i suszone owoce dodajemy do gotującego się soku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach dodajemy szczyptę cynamonu i kardamonu, starte jabłko i pokrojone śliwki. Gotujemy dalej aż kasza wchłonie cały sok (jeszcze około 10 minut). Gotową kaszę porcjujemy, posypujemy sprażonymi pestkami słonecznika i orzechami. Filetujemy pomarańczę. Gotową jaglankę podajemy z łyżką jogurtu, łyżeczką domowej konfitury, cząstkami świeżej pomarańczy oraz świeżymi ziołami.
———————————-