Składniki:
• 12 jajek (zerówki lub jedynki)
• 1 cebula
• garść pieczarek
• bułka tarta
• pół pęczka świeżej pietruszki
• opcjonalnie – świeża kolendra
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
To dla mnie smak świąt, ich zapach przywołuje wspomnienia. Cebulę drobno siekam i smażę na oleju, aż lekko się zeszkli. Na osobnej patelni podduszam pieczarki, dodaję sól i pieprz. Drobno siekam natkę. Jajka ostrożnie przekrawam na pół i łyżką wyjmuję zawartość, następnie ugniatam ją widelcem lub siekam. Przygotowuję farsz z ziół, pieczarek, posiekanych jaj i bułki tartej. Intensywnie doprawiam i wyrabiam masę. Kiedy jest gotowa, faszeruję nią jajka, następnie maczam w bułce tartej. Smażę najpierw na oleju, a potem z dodatkiem masła, aby uzyskały piękny, świąteczny smak.