Jajka sadzone w grzance to pomysł na szybkie śniadanie. Bardzo lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Dla maluchów dobrze jest usmażyć grzanki z dwóch stron, żeby mieć pewność, że żółtko jest całkowicie ścięte.
Jajka sadzone w grzance – składniki dla 1 osoby:
- 2 kromki chleba tostowego (pełnoziarnistego lub bezglutenowego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W kromkach wycinamy kwadraty, tak żeby powstało ,,okienko”.
Na patelni rozgrzewamy masło, układamy chleb (kromki z dziurą) podsmażamy do zrumienienia, przekładamy na drugą stronę i w miejsce dziury wbijamy po jednym jajku. Lekko solimy.
Smażymy w zależności od upodobań, 2-3 min pod przykryciem powinny wystarczyć, aby białko się ścięło a żółtko było lekko płynne.
Jeśli lubimy dobrze ścięte jajka, po 2 min przewracamy kromki na drugą stronę i smażymy przez chwilę. Rizk casino recension här
Przekładamy na talerz. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ciepłe z grzankami przygotowanymi z środka kromek.