Lista zakupów:
- jabłko
- kilka listków świeżej mięty
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina pieprzu
- masło orzechowe
- dobry chleb na zakwasie
- łyżka oleju z orzechów
- kilka kropli cytryny
Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myję i kroję razem ze skórką w cienkie łódeczki, omijając gniazdo nasienne. Plasterki jabłka delikatnie grilluję na patelni grillowej lub na domowym grillu elektrycznym.
Kromki chleba, najlepiej z pełnej mąki na zakwasie, kroję na cienkie kawałki, smaruję masłem orzechowym lub delikatnie olejem orzechowym i układam na nich grillowane kawałki jabłka.
Posypuję utartą gałką muszkatołową, pieprzem, skrapiam mieszanką oleju z cytryną i układam listki mięty. Jabłek kładę dość dużo, czasami posypuję je jeszcze szczyptą cynamonu, jeśli ktoś lubi. Zawijam w szary papier, okręcam sznureczkiem i wkładam do bezpiecznej śniadaniówki.