Katechiny to substancje potrafiące zdziałać cuda. Pozwalają zachować młodość, uniknąć wielu chorób czy pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Chcąc znaleźć produkty, w których występują, nie musimy szukać daleko. Bardzo prawdopodobne, że przynajmniej jeden posiadamy w kuchni.
Katechiny to naturalnie występujące substancje, których działanie jest znaczącą korzyścią dla organizmu ludzkiego. Należą do związków polifenoli, które w dużej mierze odpowiedzialne są za usuwanie metali ciężkich z organizmu, poprawiając nasze ogólne samopoczucie. Katechiny są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, a także regulują poziom cholesterolu we krwi. Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, katechiny służą pomocą, podkręcając metabolizm. Wprowadzenie diety bogatej w katechiny nie powinno stanowić większego problemu, gdyż substancja ta występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień.
Katechiny w diecie
Katechiny występują w wielu popularnych w naszych domach produktach, przede wszystkim w tych pochodzenia roślinnego. Najcenniejszym źródłem są liście zielonej herbaty, której nie zaleca się słodzić. Cukier obniża bowiem skuteczność działania katechiny na nasz organizm. Dużą dawkę tej substancji znajdziemy również w kakao i czerwonym winie. Znajdziemy ją także w czekoladzie, oczywiście jeśli zawiera dużą ilość nasion kakaowca. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zdrowego rozsądku. Lampka czerwonego wina do obiadu czy kostka gorzkiej czekolady na deser wystarczą – nie próbujmy, w imię dbania o zdrowie, pochłaniać dziennie całej butelki czy tabliczki!
Owoce i warzywa bogate w katechiny
Katechiny występują także w produktach, które możemy jeść prawie bez ograniczeń. Mowa oczywiście o owocach i warzywach. Szukając produktów bogatych w katechiny, wystarczy sięgnąć po ich odpowiednią odmianę. Jest to dobra informacja dla rodziców, którzy, podając dziecku owoc, mogą zafundować mu mega dawkę korzyści. Katechiny skutecznie chronią bowiem organizm przed działaniem bakterii i wirusów. Duże stężenie polifenoli znajdziemy w czarnym winogronie, truskawkach, morelach oraz jabłkach. Warto pamiętać, że największa ilość katechiny w owocach znajduje się w skórce, dlatego jeśli to możliwe, zaleca się nieobieranie owoców. Przeglądając warzywa, warto szczególnie uwzględnić w diecie rośliny strączkowe: bób, soczewicę oraz fasolę.
Włączając do diety produkty bogate w katechiny, możemy znacznie poprawić funkcjonowanie całego organizmu. Efekty możemy zobaczyć nie tylko w lepszym samopoczuciu czy poprawie odporności. Katechiny zadbają też o nawilżenie skóry oraz skutecznie wspomogą organizm podczas odchudzania.